Enkhuizen wil inzage in gebruikte materialen bij aanleg Marker Wadden

Tanja Koopen
Enkhuizen

De gemeenteraad van Enkhuizen wil duidelijkheid over de gebruikte materialen bij de aanleg van de Marker Wadden.

De gemeenteraad stemde deze week in met een motie van HEA en Enkhuizen Lokaal. Beide fracties maken zich zorgen over de berichten over het gebruik van al dan niet vervuilde grond en vervuild bij de aanleg van de eilandengroep in het Markermeer tussen Enkhuizen en Lelystad.

Raadslid Jan Raven onderstreepte zich te hebben geërgerd tijdens het uitje van de raad naar de Marker Wadden voor de kust van Enkhuizen, afgelopen zomer. Daarbij viel hem op dat het water (te) helder is, wat zou betekenen dat er geen leven in zit. ,,Het is toch gek dat hier helemaal geen plantvorming voorkomt, en aan de andere kant bij het Hoornse Hop juist zoveel.’’

Vervuild afval

Raven vroeg zich af of ’s nachts vervuild afval was gestort en of mogelijk sprake was van aanleg van vervuilde grond. College Freek Jans van HEA vroeg zich af hoe dat in de toekomst zit met nog aan te leggen eilanden. Hoewel de fracties het met anderen eens waren dat het geen gemeentelijke zaak is, willen ze wel dat het college navraag doet.

Ook het CDA denkt dat ’meer aan de hand is dan Natuurmonumenten doet vermoeden’, hoewel wethouder Esther Heutink slechts erkende dat het ’niet geheel brandschoon is’. De SP juichte een onderzoek toe naar granulaat in het slib, maar zover wilden de meeste fracties niet gaan. In ieder geval moet het college de onrust wegnemen door duidelijkheid te krijgen over over de gebruikte materialen.

Signaal

Maar ’samen met de andere gemeenten rondom het Markermeer’ actie ondernemen ging zowel de wethouder als de meeste fracties te ver in dit stadium. ,,Laten we eerst duidelijkheid krijgen, dan zien we daarna weer verder.’’ Jans onderstreepte een signaal af te geven als gemeente rond het Markermeer dat dit in de toekomst voorkomen moet worden. ,,We houden jullie in de gaten!’’

Lees ook: Annemieke van Straaten vindt bewijs voor bagger uit zeesluis IJmuiden bij aanleg Marker Wadden

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen