Explosieve stijging van chats en telefoontjes door nieuws over The Voice bij Centrum Seksueel Geweld ’Het is heel confronterend’

De door Tim Hofman en zijn team gemaakte aflevering van BOOS met aantijgingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het RTL-programma The Voice of Holland.

De door Tim Hofman en zijn team gemaakte aflevering van BOOS met aantijgingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het RTL-programma The Voice of Holland.© foto ANP KOEN VAN WEEL

Merlin Mulder
Amsterdam

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) meldt een ’explosieve stijging’ van chats en telefoontjes rondom de uitzending van YouTube-programma Boos.

In de uitzending afgelopen donderdag ging het over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, mogelijke verkrachtingen en het betasten van minderjarigen. Op de dag en avond van de uitzending werd er 92 keer naar de hulpverleners gebeld. De dag erna kwamen er meer dan 230 telefoontjes binnen. Dit zijn ruim vijfhonderd procent meer telefoongesprekken dan hulpverleners normaliter voeren.

Daarnaast kwamen er 28 keer meer chatberichten binnen dan vorig jaar in dezelfde periode. Veel vrouwen en mannen vonden het nieuws over de schandalen bij tv-programma The Voice confronterend en zochten contact om eigen ervaringen te delen. Vaak ging het om seksueel geweld dat slachtoffers langer geleden hadden meegemaakt, aldus CSG.

Er werd ook veel meer gechat met hulpverleners van CSG. Normaal gesproken worden er gemiddeld twaalf tot dertien chatgesprekken per dag gevoerd. Door het nieuws over The Voice waren dat 341 chatberichten op de dag van de uitzending en 286 gesprekken een dag later.

Het centrum moest door deze piek aan hulpvragen extra medewerkers inzetten, maar dan nog was het soms te druk. De gesprekken gingen bijna allemaal over seksueel geweld. Van kinderen die vroegen of het ’oké was wat hun muziekleraar of stiefvader bij hen deed’ tot mannen en vrouwen die zelf vroeger nare seksuele ervaringen hebben meegemaakt. ’Wat op tv wordt verteld, heb ik ook gemaakt’, zeiden ze.

’Triggerend’

Volgens de hulpverleners laat het zien dat de berichtgeving enorm ’triggerend’ werkt bij veel mannen en vrouwen die zelf te maken hebben gehad met seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag. ,,Er was ook geen ontkomen aan’’, schrijft Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. ,,Heel Nederland had het over seksueel geweld. Waar je ook keek of luisterde.’’

Opvallend veel gesprekken gingen volgens de hulpverleners over ’victim blaming’, het fenomeen waarbij het slachtoffer beschuldigende vragen of opmerkingen krijgen van naasten en professionals. Denk aan: ’maar je had ook een kort rokje’ aan of: ’waarom ging je daar dan ook naartoe?’, ’waarom trok je niet aan de bel?’. Vijfenzeventig procent van de slachtoffers van seksueel geweld heeft hiermee te maken, aldus Bicanic. Centrum Seksueel Geweld stelde deze week een ’brief aan Nederland’ op, waarin wordt opgeroepen om slachtoffers te steunen en de hulp te geven die ze nodig hebben. Volgens de hulpverleners zorgt ’victim blaming’ ervoor dat slachtoffers niet altijd hulp durven te zoeken of hun verhaal durven te delen. ,,Victim blaming is vaak schadelijker dan de ervaring zelf’’, aldus de hulpverleners.

Meer informatie op centrumseksueelgeweld.nl en chatten met hulpverleners kan ook via deze link

Lees ook: meer over The Voice

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen