Voetbalclubs en KNVB zijn boos over voorgestelde versoepelingen. Ze willen sneller naar vollere stadions

Theo Brinkman
Alkmaar

De clubs in het betaald voetbal zijn het er niet mee eens dat de stadions maar voor een derde gevuld mogen worden met toeschouwers. In een gezamenlijk statement hebben ze dat maandagavond laten weten aan het kabinet.

Die verklaring is ondertekend door de KNVB, Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie CV.

Na twee maanden voetbal zonder publiek is het advies van het Outbreak Management Team (OMT) nu dat de stadions weer open mogen, maar dat slechts een derde van de capaciteit mag worden gebruikt. Daarnaast geldt bij de wedstrijden een mondkapjesverplichting en is het coronatoegangsbewijs ook verplicht. Het voorstel is tevens om dan over drie weken de situatie opnieuw te bekijken.

De voetbalwereld vindt dat niet acceptabel. De clubs menen dat de nieuwe maatregelen niet uit te leggen zijn aan de supporters, dat ze de onrust onder de achterban vergroten en dat ze de clubs weer veel geld kosten.

„Voor ons is het alleen acceptabel om met een derde capaciteit te beginnen als we vanaf 4 februari kunnen doorschakelen naar minimaal tweederde bezetting. Dat kunnen wij veilig en verantwoord organiseren. Met alles wat daarbij hoort. En van daaruit snel toewerken naar volle stadions. Wij gaan ervanuit dat het kabinet gehoor geeft aan deze oproep.”

Zakelijk directeur van FC Volendam Richard de Weijze voegt eraan toe: „Het is wetenschappelijk bewezen dat voetbalwedstrijden in stadions op een veilige manier georganiseerd kunnen worden. Hiervoor hoeven we alleen maar terug te kijken naar de duels van eerder dit seizoen. Het voetbal moet daarom snel weer toegankelijk worden voor iedereen en in een zo vol mogelijk stadion.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen