Testlocaties GGD Kennemerland vol. ’Nog onduidelijk of het samenwerken met commerciële testafnemers een oplossing biedt voor de regio’

De GGD heeft het druk met het afnemen van testen.

De GGD heeft het druk met het afnemen van testen.© ANP

Mireille Sneekes
Haarlem/regio

GGD Kennemerland komt in de buurt van zijn maximale testcapaciteit waardoor steeds meer mensen die zich willen laten testen niet in hun woonplaats terechtkunnen, laat staan op dezelfde dag.

„De kern van de boodschap is dat we het echt heel erg druk hebben”, zegt een woordvoerder van GGD Kennemerland. „Wie ’s ochtends vroeg een afspraak probeert te maken, kan met een beetje geluk op diezelfde dag terecht voor een test, maar we zien dat het steeds meer volloopt. De beschikbare tijdsloten voor woensdag zijn zo goed als vergeven.”

Door de drukte kan wie een testafspraak probeert te maken, vaak niet in zijn eigen woonplaats of in de buurt terecht. Beschikbare opties blijken Amsterdam of Badhoevedorp. „Binnen onze regio is die laatstgenoemde locatie de grootste. Idealiter is dat dus de plek waar we veel mensen kunnen laten testen, die locatie is daarop gebouwd”, aldus de woordvoerder. „Maar ik wil niemand ontmoedigen. Wie weet komen er extra testmomenten bij. We proberen immers altijd de capaciteit omhoog te gooien.”

Waardoor de GGD het zo druk heeft, blijft tweeledig. Enerzijds grijpt de omikronvariant zo snel om zich heen dat veel mensen zich willen laten testen, anderzijds heeft de GGD niet voldoende personeel om die testen af te nemen. Ook zij testen positief of moeten in quarantaine. De woordvoerder: „We doen hard ons best uit te breiden, maar met dit besmettingsaantal is dat echt heel ingewikkeld.”

De mogelijke oplossing is de samenwerking met commerciële spelers. Stichting Open Nederland wil met het programma Testen voor Toegang de GGD ondersteunen. Volgens de woordvoerder is het landelijke contract daarmee zo goed als rond.

„Het is alleen te vroeg er nu meer over te zeggen. Wat dat contract betekent voor onze regio, is namelijk onduidelijk. Op dit moment is het niet inzichtelijk op welke plekken de stichting kan helpen met testen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat we er binnen Kennemerland geen gebruik van kunnen maken. Aan de andere kant gaat het allemaal erg snel en kan het morgen weer anders zijn.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen