Bijna alles weer open. Rutte: ’Kabinet zoekt bewust grenzen op’

ANP
DEN HAAG

Het kabinet zoekt met de versoepelingen die het dinsdag aankondigt „bewust de grenzen van het mogelijke op”, zegt premier Mark Rutte. Dit doet het kabinet omdat „achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten”, zegt hij.

Het kabinet heeft zoals verwacht meer versoepelingen van de coronaregels aangekondigd. De maatregelen gaan woensdag in. Voor alle locaties geldt een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur. Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Het pakket versoepelde coronamaatregelen dat dinsdag is aangekondigd, „geldt in principe voor zes weken, maar over drie weken is er een weegmoment, om te kijken hoe de zaak er dan voorstaat”, zei Rutte. Hij hoopt dan niet op de rem te hoeven trappen, maar dat is niet uitgesloten. „Want”, waarschuwde Rutte, „we doen vandaag iets heel spannends.”

Rutte erkent dat het kabinet een groot risico neemt met het loslaten van veel beperkingen. Hij hoopt daar niet over enkele weken weer op terug te hoeven komen. Om dat te voorkomen, is het vooral belangrijk dat iedereen de basismaatregelen naleeft en zich aan de nog bestaande regels houdt.

Dat het kabinet ook meer toelaat dan het Outbreak Management Team, ligt eraan dat de regels op die manier begrijpelijker en overzichtelijker zijn, legt Rutte uit. Maar het kabinet ziet vooral de noodzaak om te versoepelen, omdat mensen niet nog langer met strenge regels en dichte sectoren kunnen leven. „Nog langer met veel beperkende maatregelen leven, beschadigt onze gezondheid en onze samenleving”, zegt zorgminister Ernst Kuipers daarover.

Grootste probleem

Dat er zoveel mensen besmet zijn met het coronavirus „is ons grootste probleem”, meent Kuipers. Hierdoor zitten „continu bijna een half miljoen mensen thuis”, omdat mensen zeven dagen in isolatie moeten als ze besmet zijn.

Het tweede probleem is de druk op de zorg, zegt de bewindsman. Het hoge aantal besmettingen op dit moment maakt dat het „belangrijker dan ooit tevoren” is om je aan de basisregels tegen het coronavirus te houden.

Anderhalve meter, handen wassen, ventileren en thuisblijven en testen bij klachten, „we kunnen ze inmiddels wel dromen”, zegt Kuipers over de bekende basisregels. „Ze werken nog steeds het beste om niet besmet te raken en te voorkomen dat we anderen niet besmetten.”

Een overzicht van versoepelingen van de coronamaatregelen:

- De horeca en cultuursector mogen weer open tot 22.00 uur.

- Dierentuinen, musea en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen weer bezoekers ontvangen.

- Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.

- Clubs uit het betaalde voetbal mogen hun stadions voor een derde met toeschouwers vullen. Boven kunnen alle sportcompetities met publiek worden hervat.

- Een mondkapjesplicht vanaf 13 jaar geldt in en rond het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als bezoekers zitten ze hun mondkapje af kunnen doen.

- Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter, tot maximaal 1250 personen per ruimte.

- De quarantainemaatregelen voor scholen worden versoepeld. Alleen scholieren die klachten hebben of positief zijn getest moeten thuisblijven.

- Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.

- Grote evenementen met meer dan 1250 bezoekers met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.

- Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand'.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de coronapersconferentie

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de coronapersconferentie© ANP / ANP

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen