Zieke Denise Betsema mist WK veldrijden in Amerika

Denise Betsema gaat solo aan de leiding tijdens het WK van 2021. In de slotfase werd ze echter voorbij gereden door Lucinda Brand en Annemarie Worst.

Denise Betsema gaat solo aan de leiding tijdens het WK van 2021. In de slotfase werd ze echter voorbij gereden door Lucinda Brand en Annemarie Worst.© Foto ANP/Bas Czerwinski

Kees van Dalsem
Den Burg

Denise Betsema doet zaterdag niet mee aan het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville. De Texelse testte negatief op corona, maar ze voelt zich wel koortsig en besloot daarop niet af te reizen naar Arkansas. Vorig jaar eindigde Betsema nog als derde op het wereldkampioenschap in België.

Betsema rijdt dit seizoen uitstekend en was in Amerika weer een kanshebber op een medaille, maar ze werd in de loop van maandag flink ziek en besloot in overleg met haar begeleiders de lange vlucht naar Fayetteville niet te maken.

„Een beslissing uit respect voor de andere Nederlandse atleten op diezelfde vlucht, en omdat er door het reizen en de jetlag te weinig hersteltijd zou zijn om zaterdag nog volledig fit aan de start te komen van haar WK”, verklaart Tom De Kort, damesploegleider bij Pauwels Sauzen-Bingoal, de ploeg van Betsema. „Dat Denise maandag ziek werd, verklaart ook de ontgoochelende wereldbekermanche van Hoogerheide.”

Het Nederlands team komt gehavend aan de start in Fayetteville. Annemarie Worst, een andere kandidate voor eremetaal, testte wel positief op covid-19. Zij blijft ook achter in Nederland.

Bondscoach Gerben de Knegt hield vooraf rekening met dit scenario, maar baalt enorm voor de betrokken sporters. „We hadden en hebben bij de elite-vrouwen meerdere ijzers in het vuur, maar ik rekende Annemarie en Denise wel tot de kanshebbers op een medaille. Het is voor ons en hen een hard gelag dat ze er niet bij kunnen zijn.”

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen