Georgia krijgt speciale jury in onderzoek naar Trump

ANP Producties | Bron: ANP
Atlanta

In de Amerikaanse staat Georgia heeft een rechter het verzoek van de openbaar aanklager goedgekeurd om een zogeheten grand jury in te stellen in het onderzoek naar de poging van Donald Trump om de verkiezingsresultaten in die staat in 2020 te vernietigen. In Georgia is het bij wet verboden om dat te doen.

Een grand jury is een jury van burgers die in het Amerikaanse strafrecht bevoegd is om gerechtelijke procedures te voeren, mogelijk crimineel gedrag te onderzoeken en te bepalen of strafrechtelijke vervolging moet worden ingesteld. Openbaar aanklager Fani Willis van de staat doet sinds een jaar onderzoek naar Trump en kan nu getuigen dagvaarden die voor de grand jury moeten verschijnen.

Het onderzoek van Willis richt zich op een telefoontje dat toenmalig president Trump pleegde naar Brad Raffensperger, die in Georgia verantwoordelijk was voor het certificeren van de verkiezingsresultaten. Trump zou druk hebben uitgeoefend op Raffensperger en hem gevraagd hebben 11.780 stemmen "te vinden", waarmee Trump de staat zou hebben gewonnen.

Raffensperger heeft geweigerd vrijwillig (zonder dagvaarding) mee te werken aan het onderzoek van Willis.

Het grand jury-proces begint op 2 mei en zal twaalf maanden duren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.