Grote bakken met groen moeten Grote Houtstraat in Haarlem aantrekkelijker maken

© foto United Photos/Paul Vreeker.

Judy Nihof
Haarlem

Ze zijn groot, gemaakt van staal, gevuld met jonge planten en op de hoeken kun je zitten. In totaal acht van deze groenbakken moeten de Grote Houtstraat opfleuren. De gemeente Haarlem heeft de bakken betaald en neemt het onderhoud op zich.

De meningen over de bakken zijn verdeeld. De een wordt er blij van, de ander moet wennen aan de omvang.

Meer groen in de binnenstad, en met name in de Grote Houtstraat, is al langer een wens van publiek en pandeigenaren. Vergroening van het centrum is dan ook een speerpunt in een actieplan dat de gemeente heeft gemaakt om Haarlem na een zware periode door corona aantrekkelijker te maken voor het (winkelend) publiek.

Onlangs bleek uit een onderzoek van adviesbureau STEC in opdracht van de gemeente dat de leegstand in de Haarlemse binnenstad dit jaar mogelijk verdubbelt. Een ’vergroeningsslag’ is volgens het bureau met name voor de Grote Houtstraat noodzakelijk. Daar zijn nu al een aantal flinke gaten door leegstand.

Onlangs zijn al 200 extra bomen geplant in de Haarlemse binnenstad, maar volgens de gemeente kan dat niet overal. Vaak zitten kabels en leidingen in de weg of is er sprake van archeologische waarde.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen