Start gemaakt met ontwerp voor renovatie stadhuis Hoorn, in 2024 is het nieuwe gebouw klaar voor gebruik

Schetsontwerp van het stadhuis na renovatie.

Schetsontwerp van het stadhuis na renovatie.© Foto gemeente Hoorn

Martijn Mak
Hoorn

De eerste stappen voor de renovatie van het stadhuis aan de Nieuwe Steen in Hoorn zijn gezet. Het schetsontwerp is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en de contracten met een aannemer en installateur zijn afgesloten.

Sinds het raadsbesluit over de renovatie van het stadhuis in september 2020 zijn de voorbereidingen in volle gang. Architectenbureau BRTArchitecten uit Alkmaar heeft samen met de gemeente het schetsontwerp gemaakt. Ditzelfde architectenbureau heeft ook het ontwerp van het huidige stadhuis gemaakt in de jaren ’70. „Je gebruikt zo de kennis van partij die het ooit heeft opgezet”, legt wethouder Arthur Helling uit.

„Duurzaamheid en het hergebruik van materialen staan centraal bij de renovatie van het stadhuis. We hebben hierin als gemeente een voorbeeldfunctie”, vervolgt hij. „We willen laten zien dat je ook een gedateerd pand met monumentale status een energiezuinig nieuw leven kunt geven.”

Energieneutraal

Het streven is dat het stadhuis energieneutraal wordt. Na de renovatie wordt gas niet meer gebruikt. In de verdere uitwerking van het ontwerp wordt ook gekeken naar het plaatsen van zonnepanelen en veel van de bestaande materialen krijgen een nieuw leven in het vernieuwde stadhuis. Het krijgt goede isolatie, waarop de bestaande leitjes aan de buitenkant van het stadhuis terugkomen. En ook de herkenbare kleuren en houten schrootjes aan de binnenkant komen op een moderne manier terug. Door alle maatregelen heeft het gerenoveerde stadhuis straks energielabel A, waar dat eerst G was.

(Tekst gaat door onder de foto)

Stadhuis zoals het er nu uitziet.

Stadhuis zoals het er nu uitziet.© Foto Cyclomedia

26,8 miljoen is door de gemeente vrijgemaakt voor de renovatie. Aannemer Dijkstra Draisma en installateur Lomans zijn de winnaars van de Europese aanbesteding - waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelde - geworden. Beide bedrijven hebben veel ervaring met het bouwen en installeren van duurzame kantoorpanden. Zij werken de komende tijd mee aan het verdere ontwerp.

Nieuw deel

Het schetsontwerp geeft een indruk van hoe de voorste twee gebouwdelen, A en B, eruit komen te zien. Naast gebouwdeel B, ten oosten van het stadhuis, komt een nieuw te bouwen deel. Het idee is dat daarin de raadszaal, vergaderruimtes en werkplekken komen. Een belangrijk onderdeel van het schetsontwerp is dat er meer licht in het gebouw komt. Zodat het een prettige ruimte wordt die aan alle huidige eisen voldoet.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bouwdeel C wordt tijdens de renovatie gebruikt voor huisvesting van medewerkers van de gemeente.

Bouwdeel C wordt tijdens de renovatie gebruikt voor huisvesting van medewerkers van de gemeente.© Foto Cyclomedia

Gebouw C maakt geen onderdeel uit van de renovatie. Dit heeft de gemeenteraad eerder besloten. Dit gebouwdeel wordt tijdens de renovatie gebruikt als tijdelijke werkruimte. De toekomst ervan is nog ongewis. Helling: „Op dit moment zijn daar nog geen plannen voor. In de komende bestuursperiode kunnen we daarover gaan nadenken.”

Lees ook: Fractie Tonnaer en CDA willen weten wat er gaat gebeuren met niet-monumentaal deel stadhuis Hoorn

Meedenken

Tijdens de verdere ontwerpfase vraagt de gemeente de gebruikers en bezoekers om mee te denken over het ontwerp. „Het gaat hier om het huis der gemeente. Iedereen moet zich daar thuis voelen. Vraagstukken over bijvoorbeeld de esthetiek, functies en parkeren willen we toetsen bij gebruikers, bezoekers en omwonenden.”

Het definitieve ontwerp is in de komende zomer klaar, zodat aan het einde van 2022 de renovatie daadwerkelijk kan starten. In het eerste kwartaal 2024 is het gerenoveerde stadhuis klaar voor gebruik.

Lees ook: Stadhuis van Hoorn krijgt definitief een nieuwe toekomst op de Nieuwe Steen; nieuwbouw in Poort van Hoorn van de baan

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen