Met een drone verveel je je nooit: ’Het begon vijf jaar geleden als een hobby, maar ik ben eraan verknocht geraakt’

Nick Dobbenga.© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

De rugtas gaat open, tevoorschijn komt een zogenaamde DJI Mavic 2S, de drone van de 27-jarige Nick Dobbenga.

Hier aan de Heerenduinweg in IJmuiden is een geschikte plek om aan de slag te gaan met zijn hobbyvliegtuig, die tot 120 meter de lucht in kan en zich met 68 kilometer per uur kan verplaatsen. ,,Ik ben wat aan het oefenen voor de wintersportvakantie”, legt hij uit. ,,Je kunt als je aan het skiën bent met een drone hele bijzondere opnames maken.”

Hij laat het scherm zien: ,,Hier zit een knop voor active tracking. Daarmee kun je iemand die op de latten op volle snelheid een berg afsuist, automatisch laten volgen. Daarnaast heb ik nog een knop voor speciale effecten, daarmee kun je het apparaat ook prachtige stunts uit laten halen.”

Nick vertelt dat zijn dronehobby zo’n vijf jaar geleden begonnen is. ,,En sindsdien ben ik er echt aan verknocht geraakt. Ik heb er ook een certificaat voor behaald.”

,,Het is het mooiste vliegen als het zonnig en windstil is. Of in het voorjaar, met dauw op het gras. Aan het eind van de middag, met de schemer is ook leuk filmen. Dan maak je de mooiste films. En het beeld is scherp hoor. Je krijgt 4K-beeld, vergelijkbaar met dat van televisies.”

Komende woensdag komt de koning op bezoek om de nieuwe zeesluis te openen. Of het een idee is om daar te gaan filmen?

Hij schudt het hoofd: ,,Nee, dat zou wel leuk zijn, maar is niet toegestaan. Ik verwacht trouwens dat hij met de helikopter gaat landen op het nieuwe platform bij het Loodswezen. Maar hoe leuk ook, daar kom je niet bij met je drone.”

Vooralsnog hier maar oefenen op een groot veld aan de Heerenduinweg. ,,Ik heb weer wat gezien op YouTube, hoe je met je sensoren kunt vliegen. Dat je ergens net niet tegenaan vliegt. Dat ben ik hier ook aan het uitproberen.” Lacht: ,,Valt nog tegen, heb ik gemerkt. Maar ik ga net zolang door tot het lukt.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen