Maandagavond om 21.18 uur vallen de roeiriemen stil en gaan de fakkels aan. Na 43 dagen afzien glijden de roeidames over de finish in Antigua

De drie roeivrouwen op volle zee.

De drie roeivrouwen op volle zee.© Archieffoto

Marten Visser
Callantsoog

De roeivrouwen van Row for Impact hebben maandagavond de finish van hun roeirace over de oceaan bereikt.

Achttien minuten over negen uur (Nederlandse tijd) gleden ze de haven van het eiland Antigua binnen. Ze deden uiteindelijk ruim 43 dagen over de bijna vijfduizend kilometer lange The Talisker Whisky Atlantic Challenge, zoals de race officieel heet.

Daarmee voldeden Debby Bijl, Iris Noordzij en Bettina de Wild ruim aan het doel dat ze zichzelf hadden gesteld: in maximaal 48 dagen de race voltooien. Een officieel wereldrecord neerzetten is helaas net niet gelukt: een ander damestrio heeft een dagje minder over de oversteek gedaan.

Laatste poging

Steun van vrienden en familie aan de finish.

Steun van vrienden en familie aan de finish.© Foto Instagram Row for Impact

Verschillende familieleden en vrienden maakten de finish van de drie roeivrouwen mee op Antigua. De laatste dagen was het stil vanaf de oceaan, omdat de vrouwen geen contact meer zochten met het thuisfront. Ze wilden nog een laatste poging doen het concurrerende damestrio te snel af te zijn.

Stuurautomaat

Dat ging de mist in, vooral door een haperende stuurautomaat. Daardoor zaten de vrouwen ineens op een heel andere koers dan de rest van het veld (veel zuidelijker) en ook nog eens in slecht weer.

Gelukkig wisten ze het defect op tijd te herstellen en kregen ze de boot weer op koers naar de finishplaats. Daar werden ze maandagavond binnengehaald met enig ceremonieel. Pas op het moment dat een official vanaf het fort aan de haven een flare (een handfakkel) aanstak mochten de dames stoppen met roeien en was de race officieel ten einde.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.