Teylers Museum en Frans Hals hopen snel weer open te kunnen en verlengen exposities

Serenade van Jacob Jordaens, c. 1640-1645

Serenade van Jacob Jordaens, c. 1640-1645© The Phoebus Foundation, Antwerpen

Leontien van Engelen
Haarlem

Zowel het Frans Hals Museum als Teylers Museum verlengt zijn huidige tentoonstelling. De musea hopen dinsdagavond van het kabinet groen licht te krijgen voor heropening.

In het Frans Hals Museum is de expositie Thuis bij de Jordaens te zien tot en met 8 mei. Teylers Museum laat de tentoonstelling Vogelpracht doorlopen tot en met 29 mei.

Thuis bij de Jordaens is de eerste tentoonstelling van Jacob Jordaens in Nederland in samenwerking met The Phoebus Foundation. Daardoor kon de bijzondere reconstructie gerealiseerd worden met de gerestaureerde deur- en plafondstukken van de pronkkamer uit het woonhuis van deze zeventiende-eeuwse Antwerpse meester. Aan de tentoonstelling was net voor de lockdown de Serenade toegevoegd, een van Jordaens’ topstukken waar hij ook zichzelf op heeft afgebeeld. Bezoekers kunnen nu, zodra het museum weer open mag, nog tot en met 8 mei genieten van de schilderijen en zich in de pronkkamer met spiegelvloer thuis wanen bij Jordaens.

Vogelpracht

Bij binnenkomst in Teylers fungeert deze vogelkooi als blikvanger.

Bij binnenkomst in Teylers fungeert deze vogelkooi als blikvanger.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Teylers Museum heeft de grote tentoonstelling Vogelpracht langer in huis. Uit de eigen collectie werd een selectie gemaakt van vogelafbeeldingen. Die is op het gebied van vogelstudies uniek: de bibliotheek herbergt de mooiste boeken en ook in de kunstcollectie zijn prachtige vogeltekeningen te vinden. Opgezette vogels van Naturalis maken de vogelpracht compleet, samen met een nieuw werk van de Haarlemse taxidermisten Darwin, Sinke & Van Tongeren. Zij lieten zich inspireren door de iconische flamingo uit The Birds of America van John James Audubon (1785-1851), een van de topstukken uit de collectie. Teylers is het enige Nederlandse museum dat in het bezit is van ’The Birds of America’. Het iconische werk is niet vaak te zien, maar de vijf delen worden tijdens deze expositie voor het eerst in dertien jaar weer getoond.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen