Soest doet een dringend beroep op Zeist en COA: geen asielzoekerscentrum met 700 vluchtelingen in Soesterberg

Voorbeeld van een azc zoals dat elders in Nederland is opgezet.© archieffoto anp

Eric Lorier
Soest

De gemeenteraad doet in een brief en een videoboodschap een dringend beroep op de gemeente Zeist om de zorgen van de Soester gemeenteraad en veel Soesterbergers serieus te nemen over de mogelijke komst van een azc met mogelijk maximaal 700 vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA heeft gevraagd om op Kamp van Zeist bij Soesterberg een azc te mogen vestigen.

De gemeente Soest heeft al eerder laten weten dat een azc met zevenhonderd vluchtelingen veel en veel te veel gevraagd is van een klein dorp als Soesterberg. Het dorp zelf telt 7.000 inwoners. Soesterberg valt onder de gemeente Soest, het voormalig militair terrein Kamp van Zeist valt onder de gemeente Zeist maar ligt pal tegen Soesterberg aan. Binnen Soest en Soesterberg zijn veel zorgen over de komst van een groot azc. Gepleit wordt voor een azc met maximaal tweehonderd bewoners.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Zeister gemeenteraad vergadert dinsdagavond 25 januari over het verzoek van het COA om voor een periode van vijf jaar een azc voor maximaal 700 mensen te mogen vestigen op Kamp van Zeist. De Soester burgemeester Rob Metz liet eerder weten dat is afgesproken dat Soest en Zeist samen optrekken in de gesprekken met het COA, en dat Zeist goed zou luisteren naar de geluiden uit Soesterberg.

Zowel de gemeente Soest als de gemeente Zeist hebben eerder beloofd niet weer een azc op Kamp van Zeist toe te staan. Er is al twee keer eerder een azc gevestigd geweest. Volgens de autoriteiten leidde dit nauwelijks tot problemen, maar de inwoners van Soesterberg denken daar heel anders over, zo lieten ze vorige week tijdens een inspraakavond al merken. Er zouden wel degelijk tal van meldingen over overlast gedaan zijn. In totaal waren er veertig insprekers. Op een ander kamp in Huis ter Heide, ook tegen Soesterberg aan, worden op dit moment al honderden Afghanen opgevangen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen