Schrijversclub ’Dichter bij elkaar’ snakt naar fysiek samenzijn, oprichter Bettina Reus (49) uit Hoorn houdt moed en hoopt op corona-versoepelingen

Bettina Reus, oprichter van schrijversclub ’Dichter bij elkaar’.© Foto Marcel Rob

Martijn Mak
Hoorn

De onlangs door Bettina Reus (49) opgerichte Hoornse schrijversclub ’Dichter bij elkaar’ is nog niet veel samen geweest. Vanwege de coronamaatregelen is het meeste contact nog steeds online. Desalniettemin zijn de eerst gezamenlijke woorden op papier gekomen.

Bettina groeit op in een creatief gezin (’Samen met mijn moeder schreven en zongen we al eigen liedjes’) en heeft door de jaren heen drie dichtbundels uitgegeven. Haar schrijfsels zijn een combinatie van haar eigen emoties en fictie. „Gedichten schrijven is mijn uitlaatklep. Ik kan mijn gevoelens erin kwijt. Rode draad in mijn boekjes is het geloof in de goedheid van de mens.”

Een behoefte aan meer contact met andere schrijvers, inspiratie en diepgang, ligt ten grondslag aan de schrijversclub die zij zo’n vier maanden geleden heeft opgericht via het online platform Voor Een Mooie Stad. „Michaël Lustenhouwer, een vriend van mij die in de muziek zit, wees me op de site. Binnen een maand hadden negen mensen zich aangemeld.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Wanneer zal het tij eens keren. Eigen werk van Bettina Reus.© Foto Marcel Rob

’Hoorn is open-minded’

Haar idee is om bij grotere evenementen en bijzondere gelegenheden in de stad, zoals de kermis en feestdagen, bijpassende gedichten te maken. „Zo gaan deze nog meer leven.” In deze teksten moet naar voren komen waar de stad voor staat, vult zij aan. „Verbinden is bijvoorbeeld een belangrijk thema en open-minded zijn. Hoorn doet zijn best om nieuwe initiatieven en activiteiten te ontwikkelen.”

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat samenkomen met de andere leden lastig is. Tot op heden is dat één keer gebeurd, in de bibliotheek in de Wisselstraat. Toch was het een vruchtbare ontmoeting, aldus Reus. „Het schrijven ging goed en iedereen heeft zijn werk ook voorgedragen. Wel was het lastig om er uiteindelijk één gedicht van te maken. Dan moet je concessies doen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het enige treffen van ’Dichter bij elkaar’ tot nu toe, in de bibliotheek van Hoorn. Op de foto staan Bettina Reus, Lucy Neetens, Ricky Wolf-Trager, Lisa Klinkenberg, Ronald Kloosterman Arjen van Reijsen, Maarten Hol en Levi Noë.© Foto aangeleverd

Stadsdichter Levi Noë

Ook Levi Noë, stadsdichter van Hoorn, sloot aan. „Hij stelde voor dat iedereen voor zichzelf zou opschrijven wat kerst voor hem of haar betekende. Dat deden we dus en we hebben daarna een beginnetje gemaakt aan een gezamenlijk gedicht. De volgende keer dat we samenkomen proberen we dat opnieuw.”

Het is wel moeilijk om de samenhang te behouden in coronatijd, merkt Bettina. Ze hoopt daarom dat de coronaregels snel worden versoepeld, dat de horeca weer open mag en groepen mogen samenkomen. „Als het weer mag, spreken we samen af en dan gaan we zien wat dat brengt. We mikken op tien februari.”

Lees ook:

Levi Noë ontzettend trots dat hij aan de slag kan als stadsdichter van Hoorn: ’Fantastisch dat ik nu eindelijk mag opstaan’

Stadsdichter Levi Noë is coronamoe. ’De problemen in de zorg worden niet opgelost’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen