Voor de groenstrook in Wormer waarop vijf tiny houses mogen komen, zijn tien kandidaten

Locatie voor vijf tiny houses tussen de Rigastraat en de Spekhuisstraat in Wormer.

Locatie voor vijf tiny houses tussen de Rigastraat en de Spekhuisstraat in Wormer.© foto mediahuis

Koos Reitsma
Wormer

In Wormer is op korte termijn mogelijk plek voor vijf ’tiny houses’ en daarvoor hebben zich inmiddels tien kandidaten gemeld.

Het gaat om de groenstrook tussen de Rigastraat en de Spekhuisstraat. Het college van Wormerland heeft die locatie eind vorig jaar aangewezen voor in eerste instantie vijf tiny houses en die mogen maximaal veertig vierkante meter groot zijn.

Of ze er ook daadwerkelijk komen, is overigens nog wel afhankelijk van de plannen waar de initiatiefnemers mee komen en de uitkomst van de nog te doorlopen ruimtelijke procedure.

Enkele initiatiefnemers die eerder al een plan hadden uitgewerkt voor tiny houses op de locatie Poelweg in Wormer, zijn door de gemeente zelf benaderd. Vanwege de provinciale Omgevingsverordening viel die locatie toen af, maar omdat vanuit de gemeente destijds verwachtingen waren gewekt, krijgen zij gelegenheid een plan te maken voor de nieuwe locatie.

Een van hen bereidt nu zo’n plan voor, waarbij andere kandidaten kunnen aansluiten.

Het college stelt namelijk als voorwaarde dat de eigenaren van de tiny houses zich verenigen. Wormerland verhuurt de grond vervolgens aan het collectief van eigenaren. Daarbij geldt een zelfbewoningsplicht voor de duur van maximaal tien jaar, dus zonder mogelijkheid om te verlengen. Bij de vergunningverlening wordt zodoende uitgegaan van de minder strenge regels voor tijdelijke bouwwerken.

Het zoeken naar een locatie begon in 2027 na een voorstel (motie) van GroenLinks, die door een meerderheid van de raad werd gesteund.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen