Strafpleiter Ficq stuurt RIVM-rapport over Tata Steel naar Openbaar Ministerie

Staal in oxystaalfabriek 2 van Tata Steel.

Staal in oxystaalfabriek 2 van Tata Steel.© ANP

Amsterdam

Strafadvocaat Benedicte Ficq, die namens 1200 omwonenden en tien stichtingen aangifte heeft gedaan tegen de top van Tata Steel vanwege ’voor de gezondheid schadelijke vervuiling’, vindt het nieuwe RIVM-rapport shockerend genoeg om het direct naar de officieren van justitie in deze strafzaak te sturens.

In het rapport las zij dat er tot een factor duizend meer kankerverwekkende paks zijn aangetroffen door het RIVM, dan door Tata zijn geregistreerd in officiële rapporten.

Van zware metalen is vijf tot vijftig keer meer aangetroffen dan op grond van die Tata-opgave mocht worden verwacht. Het RIVM geeft geen duidelijke verklaring voor deze verschillen, die het RIVM zelf omschrijft als ’interessante bijvangst’. Maar de strafadvocaat heeft zo haar vermoedens.

Lees ook: RIVM: Tata Steel grootste bron kankerverwekkende pak’s en zware metalen in woonwijken rondom de fabriek

,,Ik heb het rapport meteen doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Er zitten behoorlijke aanknopingspunten in voor nader onderzoek. Het is buitengewoon zorgelijk dat de officiële meetdata, die onderzocht is door het RIVM, niet overeenkomen met de door Tata aangeleverde gegevens.’’

Wantrouwen

,,Hierdoor wordt het wantrouwen van omwonenden opgewekt. Zeker omdat het een enorm gat betreft voor wat betreft de gevaarlijkste stoffen die in de omgeving terechtkomen. Dan denk ik: wat is er in godsnaam aan de hand? Heeft Tata gesjoemeld? Hebben ze bewust data achtergehouden?”

Ficq filosofeert verder: ,,Of is dit gat het resultaat van de veelvuldige incidenten die gemeld worden bij de Omgevingsdienst, of zijn het de onderaannemers die deze vervuiling veroorzaken?” Incidenten tellen niet mee in de jaarrapportages.

,,Dat laatste kan ik mij overigens niet voorstellen”, vervolgt Ficq. ,,Die emissies hadden uit zorgvuldigheidsoogpunt ook gemeld moeten worden door Tata. Tata zegt zelf ook altijd verantwoordelijk te zijn voor slakverwerker Harsco, bijvoorbeeld.”

,,Het komt in ieder geval van het Tata-terrein en het blijkt dat de vervuilingscijfers niet kloppen. Daar word ik heel onrustig van. En ik hoop het OM ook. Ik wil weten: zijn dit de sjoemeldata van Tata?”

Lees ook: Toxicoloog: ’Tata Steel veroorzaakt kanker’

Lees ook: Volksgezondheid door Tata Steel ’ernstig in gevaar’, stelt KWF

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen