Aanpak leegstand winkelhart Zaandam heeft prioriteit bij de gemeente: 18 procent staat leeg

Vooral de leegstand in het stadshart baart zorgen.

Vooral de leegstand in het stadshart baart zorgen.© foto cees hartman

Frans van den Berg
Zaandam

De aanpak van de leegstand in het winkelhart van Zaandam heeft prioriteit bij de gemeente. Op de kantorenmarkt is de leegstand met slechts 0,9 procent gestegen tot 12,8 procent.

In het stadshart van Zaandam stond op 1 december 2021 echter 18 procent van de winkels leeg en dat baart alle betrokkenen zorgen. „Van de 73 panden leegstaande panden weten we dat er ongeveer elf structureel (drie jaar of langer) leeg staan, zes panden staan tussen één en drie jaar leeg en er zijn er 19 in verbouwing. Van de overige 47 panden kunnen we niet zien hoe lang ze leeg staan”, schrijft het college aan de raadsleden.

Inmiddels is met eigenaren van zeven panden in het stadshart gesproken. Er zijn twee kandidaten voor een nieuwe winkel en een voor horeca (McDonald’s). Voor drie winkels wordt gezocht naar een tijdelijke invulling zoals met beginnende ondernemers. Een eigenaar heeft al een makelaar ingehuurd en verwacht dat pand dit jaar te verhuren. Ook naar de leegstand op de Zuiddijk wordt gekeken.

Bij de aanpak van de leegstand krijgt de gemeente financiële ondersteuning van de provincie, zodat externe adviseurs kunnen worden ingehuurd. Tevens is het de bedoeling een digitaal platform op te zetten om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, ook van culturele en sociale activiteiten. Zo’n platform kan uiteraard voor de hele gemeente nut hebben. Zo is er in Assendelft nog een winkelpand dat al lang leeg staat. Die eigenaar heeft al aangegeven ervoor open te staan dat de gemeente meedenkt over een tijdelijke invulling.

Ook de ondernemers hebben inmiddels plannen gemaakt om het stadshart te verbeteren: Stadshart Zaandam droomt van centrum met unieke winkels en minder ketens

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen