Reactor Petten stilgezet door mankement koelsysteem

Van onze verslaggever
Petten

De Hoge Flux Reactor (HFR) van de kerncentrale in Petten ligt voorlopig stil. Tijdens controlewerkzaamheden voordat de reactor werd opgestart, is vrijdag een technisch mankement aangetroffen in het koelsysteem, zo meldt eigenaar NRG.

De reactor is daarom niet opgestart en NRG (Nuclear Research and Consultancy Group) kan nog geen indicatie geven wanneer dat wel weer kan gebeuren. Pas volgende week verwacht NRG meer informatie te kunnen geven over het mankement en het herstel.

Een HFR-projectteam onderzoekt op dit moment de oorzaak. NRG benadrukt dat er ’geen sprake is van enig risico voor mens en milieu’.

De HFR produceert medische isotopen. Die worden gebruikt bij medische beeldvormingstechnieken (PET en SPECT-scans). En ze worden gebruikt bij de behandeling van ziektes als kanker en hart- en vaatziekten.

NRG informeert Nuclear Medicine Europe (NMEU), de organisatie die producenten en afnemers van medische isotopen bij elkaar brengt, zodat de productie van medische isotopen zo goed mogelijk voortgezet kan worden, meldt de organisatie in een persbericht.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.