Inloophuis Kennemerland worstelt met fondsenwerving door corona: ’De buitenwereld vindt soms dat je na kanker gehad te hebben gewoon weer verder kan’

Voorzitter Jan de Wit en coördinator Barbara van der Weiden van Inloophuis Kennemerland.

Voorzitter Jan de Wit en coördinator Barbara van der Weiden van Inloophuis Kennemerland.© United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
Santpoort-Noord

Ruim één op de drie Nederlanders krijgt in de loop van zijn of haar leven kanker. De confrontatie met het feit dat je kanker hebt, is doorgaans een enorme schok.

Wanneer alle medische handelingen achter de rug zijn, wil je het ’gewone’ leven weer oppakken. Maar vaak blijkt dan pas hoe groot de impact van de ziekte is. Niets is meer vanzelfsprekend. Hoe leef je verder met of na kanker?

Erover praten kan in het Inloophuis Kennemerland aan de Wulverderlaan 51 in Santpoort-Noord. Het huis biedt een veilige en laagdrempelige plek voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. ,,Je krijgt bij ons alle vrijheid om datgene te doen, te kiezen of te vragen waar op dat moment behoefte aan is”, zegt voorzitter Jan de Wit. ,,En we hebben daarvoor van alles in huis.”

Kracht

Hij somt op: ,,Lotgenotencontactgroepen, yoga, een luisterend oor, creatieve activiteiten en mindfulness. Allemaal activiteiten waarmee iemand met kanker of die de ziekte gehad heeft weer in zijn of haar kracht kan komen.”

Coördinator van het Inloophuis Kennemerland Barbara van der Weiden knikt: ,,De buitenwereld vindt soms dat je na kanker gehad te hebben gewoon weer verder kan. Maar er is vaak veel onzekerheid over het eigen lichaam, er is angst voor een mogelijke terugval, hier kun je er met lotgenoten veilig over praten.”

De Wit: ,,Maar je kunt bij ons ook gewoon een kop koffie drinken, op verhaal komen en wat kracht opdoen. Onze deskundige vrijwilligers staan altijd klaar.”

Qua bezoekersaantallen heeft het huis bestaansrecht, financieel is het echter een ander verhaal. De Wit trekt aan de bel: ,,We zijn afhankelijk van sponsoren en donaties. En de funding is in coronatijd een stuk minder geworden dan voorheen. Vroeger kregen we geld vanuit sponsorlopen zoals Run for Your Life bijvoorbeeld, maar dat is de afgelopen jaren allemaal niet doorgegaan.”

,,Als mensen ons willen steunen, dan zijn we daar zeer blij mee. Daarnaast zoeken we een fondsenwerver, iemand met een eigen netwerk, die voor ons de boer op gaat bij potentiële donateurs en sponsors. En die zelfstandig activiteiten kan bedenken waarmee leden kunnen worden binnengehaald.”

Fondsen

Inloophuis Kennemerland is op zoek naar vrijwilligers die fondsen willen gaan werven en/of acties willen opzetten. Partner KWF Kankerbestrijding helpt daarbij. Het Inloophuis in Santpoort-Noord staat ook ’nadrukkelijk open voor mensen uit de IJmond’. Er zijn plannen om komend voorjaar activiteiten in Heemskerk te organiseren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met voorzitter Jan de Wit via 06-46277917 of info@inloophuiskennemerland.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen