Meeuwstraat in Purmerend in geweer tegen splitsen van eengezinswoningen

Het plan voor het opdelen van een woning in twee appartementen zorgt voor onrust in de Meeuwstraat.© Foto Cyclomedia

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Bewoners van de Meeuwstraat in Purmerend komen in opstand tegen een plan om een van de woningen in de straat op te delen in twee appartementen. Een handtekeningenactie heeft bijna honderd ondertekenaars opgeleverd, ook vanuit de nabijgelegen Sternstraat.

De gemeente Purmerend heeft weliswaar regels waaraan het opsplitsen van woningen aan moet voldoen. Maar volgens de bewoners bieden die niet genoeg houvast. Ze vinden dat hun buurt achteruitgaat als er meer eengezinswoningen worden opgesplitst in appartementen.

In het nieuwste plan gaat het om een opdeling in twee appartementen, maar ook dat is wat de omwonenden betreft al te veel van het goede. ,,De gemeente Purmerend moet stoppen met het afgeven van vergunningen voor woonvorming voor opgesplitste woningen, met name in de buurt van de Sternstraat en de Meeuwstraat.’’

Het aantal huishoudens in de buurt wordt daardoor groter, en daarmee ook de overlast, vrezen ze. Het heeft ook gevolgen voor de samenstelling van de buurt, waar nu voornamelijk gezinnen wonen. En na de opsplitsing zullen de woningen niet meer op de markt komen voor gezinnen die op zoek zijn naar onderdak. Ook de parkeerdruk neemt toe in de buurt. In de Sternstraat zijn al meerdere woningen opgedeeld in appartementen, schrijven de bewoners.

Tegen het plan zijn ruim negentig handtekeningen opgehaald, en er loopt ook een officiële bezwaarschriftenprocedure. De bewoners hopen dat ze daarmee de gemeente op andere gedachten kunnen brengen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.