Hoe kan kernenergie worden gebruikt om klimaatdoelen te bereiken? Beter voor Den Helder nodigt deskundigen uit voor een informatieavond

Carlo Assorgia, politiek leider van Beter voor Den Helder.

Carlo Assorgia, politiek leider van Beter voor Den Helder.© Gemeente Den Helder/Peter van Aalst

Delano Weltevreden
Den Helder

Welke rol kan kernenergie spelen in de overgang van een energiesysteem op basis van fossiele energiebronnen naar een systeem dat is gebaseerd op duurzame bronnen? Beter voor Den Helder haalt op 7 februari drie deskundigen naar Den Helder die daar hun licht over laten schijnen.

De partij zegt dat de wereld aan de vooravond staat van een grote energietransitie. En dat de combinatie energie en wonen de belangrijkste opgave of zorg is van de komende jaren.

De weg naar duurzame energie die wij zouden moeten bewandelen is niet voor iedereen hetzelfde en de meningen daarover lopen uiteen, vindt ’Beter’. Gezien de urgentie is het in dit stadium van belang om alle opties open te houden, zegt de partij. Zo ook het gebruik van kernenergie. BvDH vindt dat de onbekende en onbeminde optie van kernenergie beter belicht moet worden.

’De ontwikkelingen staan niet stil. In Engeland investeert Rolls Royce honderden miljoenen in een nieuwe generatie kleinere, goedkopere kerncentrales. Onze eigen TU Delft onderzoekt de mogelijkheden van thorium als nieuwe brandstof. Het kabinet wil twee centrales bouwen en de EU commissie ziet kernenergie ook als groen. Er gebeurt genoeg. Vanwege zijn ligging zou Den Helder volgens de partij een prominente rol kunnen spelen in de energietransitie.

TNO

’Beter’ heeft drie deskundigen uitgenodigd om inwoners van Den Helder te informeren over de optie kernenergie. Ir. Martin Scheepers (onderzoeker energietransitie bij TNO) gaat twee energietransitie-scenario's schetsen en de rol van kernenergie daarin.

Prof. Dr. Ir. Jan Leen Kloosterman is verbonden aan de TU Delft en is gespecialiseerd in de thoriumcentrale. Hij volgt alle trends op het gebied van kernenergie. Lars Robool (RIVM) is deskundig op het gebied van straling en veiligheid. Hij gaat de aanwezigen vertellen hoe om te gaan met kernafval.

Voor de bijeenkomst zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en leden van de raadscommissies uitgenodigd. Andere belangstellenden kunnen de informatieavond digitaal volgen: https://youtu.be/efk3CdsWB4w

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.