Lavrov hoopt dat spanningen afnemen na gesprek met Blinken

ANP Producties | Bron: ANP
Genève

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken spraken elkaar vrijdag ongeveer een uur in Genève over de toenemende spanningen rond Oekraïne en de NAVO. Volgens de ministers was het een open gesprek en ze willen allebei dat het spoedig wordt voortgezet. Lavrov zei kort na de ontmoeting dat hij hoopt dat de spanningen kunnen afnemen na dit gesprek.

"Het was een belangrijk gesprek. Nu begrijpen we elkaars standpunten beter", zei Blinken in een reactie na het overleg. "We kunnen nu verder gaan met het vergroten van het onderlinge begrip, maar dan moet de Russische agressie richting Oekraïne stoppen. Rusland moet daar militairen weghalen."

Voor Rusland was het belangrijk om antwoord te krijgen op eisen die Moskou eerder had gesteld. De VS komen volgende week met de antwoorden. "Aan dat antwoord kunnen we zien of we op de juiste weg zitten", zei Lavrov.

Militair pact

Twee belangrijke Russische eisen zijn dat de NAVO-troepen zich terugtrekken uit Roemenië en Bulgarije, twee NAVO-lidstaten, en dat Oekraïne geen lid wordt van het militaire pact. Blinken zei dat de NAVO nooit gaat terugkomen op het open toelatingsbeleid.

De Amerikaan vroeg Lavrov om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. "Ik heb wederom gezegd dat Rusland geen bedreiging vormt voor het Oekraïense volk", aldus Lavrov. "Wij hebben geen plannen om Oekraïne aan te vallen." Blinken zei dat Rusland dit moet bewijzen. "Met de huidige troepenopbouw kunnen ze Oekraïne vanuit het noorden, oosten en zuiden aanvallen."

Zorgen over NAVO

De Russische minister benadrukte dat Rusland zich zorgen maakt over de NAVO. "We zijn bezorgd over de wapens en militairen die het Westen naar Oekraïne stuurt." Rusland is zelf al maanden bezig met het vergroten van de troepenmacht in de buurt van de Oekraïense grens. Blinken zei vrijdag dat er meer wapens geleverd gaan worden aan Oekraïne.

De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dichtbij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

Voor niemand bang

Rusland zei vrijdag nog voor niemand bang te zijn. Onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zei dat het land niet geïntimideerd wordt door Oekraïne. "We zijn zelfs niet bang voor de VS."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.