VN-chef Guterres betreurt gebrek aan wereldwijd bestuur in crises

ANP Producties | Bron: ANP
New York

VN-chef António Guterres betreurt dat het coronavirus, de klimaatcrisis en de hervorming van het financiële stelsel wereldwijd niet goed worden aangepakt en ziet daar een falen van de hele wereld in. Hij vindt dat daarom "de menselijkheid in het centrum van de technologie moet worden geplaatst en de vrede dienen. Technologie zou niet ons moeten gebruiken, maar wij de technologie."

Guterres sprak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aan het begin van zijn tweede ambtstermijn van vijf jaar als secretaris-generaal van de volkerenorganisatie. "Alle uitdagingen waar we voor staan zijn in wezen (het gevolg van) falen van wereldwijd bestuur. Van de gezondheidstoestand in de wereld tot de digitale technologie, overal zien we dat de multilaterale verbanden verouderd zijn en niet langer functioneren." Het hele financiële systeem in de wereld is volgens hem "moreel failliet en bevoorrecht de rijken en bestraft de armen". Er moet volgens hem een grondige verandering komen, zodat ook de ontwikkelingslanden kunnen worden gesteund om in hun behoeften te voorzien.

Er is volgens de voormalige socialistische premier van Portugal "een lawine van actie" nodig. Guterres was premier van Portugal van 1995 tot 2002 . Hij trad af na een verkiezingsnederlaag vooral veroorzaakt door de slechte economische situatie van het Zuid-Europese land. Aan het begin van 2017 werd hij VN-chef.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.