Provincie wil veel materiaal hergebruiken bij opknappen wegen in de regio

Michiel Snik
Opmeer

De provincie wil 1.5 miljoen euro subsidie uittrekken voor hergebruik van materialen bij de vernieuwing van de A.C. de Graafweg tussen Wognum en ’t Verlaat.

De drukke verbindingsroute tussen ’t Verlaat en Wognum gaat momenteel op de schop. Hiervoor wordt onder andere de fundering van de weg hergebruikt. Tevens komt er een houten geleiderails en wordt gebruikgemaakt van gerecycled bestratingsmateriaal. „En we zetten elektrische machines in bij de werkzaamheden”, meldt de provincie. Gedeputeerde Staten vragen hiervoor 1,5 miljoen euro aan Provinciale Staten.

De Westfriesedijk (N239) tussen Winkel en de A7, die langs onder meer Abbekerk en Lambertschaag loopt, wordt ook aangepakt. Bij het groot onderhoud en de realisatie van de verkeersveiligheidsmaatregelen aan dit deel van de N239 bouwt de provincie een nieuwe fietsbrug van composiet, legt bloemrijke bermen aan en werkt zo veel mogelijk met elektrische machines. Hiervoor komt 50.000 euro beschikbaar, zo is het plan.

Ook de weg van Avenhorn naar Alkmaar (N243) moet veiliger worden gemaakt met onder meer rotondes en een breed fietspad. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van gerecycled asfalt en zelfherstellend, zogenoemd biobeton. Voor dit project wordt 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Provinciale Staten hebben in 2020 besloten € 7.500.000 in te zetten om bij een aantal infraprojecten extra maatregelen te nemen die bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door verkeer en wegwerkzaamheden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen