Een lang weekend naar België? Het kan weer redelijk veilig. Er is nog één hindernisje | column

Ron Ameszr.amesz@mediahuis.nl

Tante, enthousiast lid van een zangkoor, meldt zich met haar iPad voor assistentie om een Passagier Locatie Formulier in te vullen, noodzakelijk voor een georganiseerde busreis naar het Bachfestival in Brugge.

Alle prikken zijn gehaald en geregistreerd, haar corona-app is volledig bijgewerkt, alleen nog een formuliertje invullen. Moet digitaal gebeuren, want voor een tripje van langer dan 48 uur moet een QR-code gegenereerd worden. Krijg dat als oudere van boven de tachtig maar eens voor elkaar. Diverse pogingen om de vragenlijst goed in te vullen stranden. De iPad krijgt het benauwd van alle vragen als ID-nummer, verblijfadres, reisorganisator (zelfs het kenteken van de bus staat als vraag op de lijst, al hoeft tante die gelukkig niet verplicht te beantwoorden).

Als koorlid raak je helemaal ontstemd van alle pogingen. Het scherm is te klein voor alle gegevens, je veegt heel wat meters over de iPad, en bij de noodzakelijke knop om via een sms’je op je mobiel een bevestigingscode te bemachtigen, loopt het apparaat keer op keer vast. Dus weer in de herhaling alles invullen, waarbij je natuurlijk de nationaliteit (standaard op België) vergeet te wijzigen. Alles met elkaar ben je door deze formulierendwang zo een uur verder. Het lijkt wel een Belgenmop. Is er een Bachremedie tegen dergelijke formaliteiten? (En dan heb ik het nog niet eens over Nederlandse formulieren voor buitenlanders die naar ons land willen komen.) Wat een gedoe voor ouderen. HELP!

Gelukkig biedt een laptop meer mogelijkheden en overzicht en komt het door hulp van familieleden toch allemaal op tijd goed.

Oh ja, voor de zekerheid moet tante toch alles nog maar printen, is het advies vanuit België.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen