Fietsen in de Baarnse winkelstraat is vanaf nu meteen een boete, als je tenminste de pech hebt om betrapt te worden; ’Geen waarschuwingen meer’

Fietsers en busjes zijn twee gorte ergernissen in de Laanstraat. Al loopt er op het moment van de foto niemand die er last van kan hebben.

Fietsers en busjes zijn twee gorte ergernissen in de Laanstraat. Al loopt er op het moment van de foto niemand die er last van kan hebben.© archieffoto caspar huurdeman

Eric Lorier
Baarn

De tijd van waarschuwen is voorbij, per heden betekent fietsen in de Laanstraat in Baarn meteen een bon. Als je betrapt wordt tenminste, en die kans is dan weer niet zo heel groot want capaciteit om permanent een handhaver door de winkelstraat te lopen is er niet.

Fietsen in de Laanstraat is - kort door de bocht samengevat - toegestaan buiten de openingstijden van de winkels. Zijn de winkels open dan is de winkelstraat wandelgebied. Alleen zijn er best veel fietsers die zich daar weinig van aantrekken, tot irritatie van het winkelend publiek. ,,Niet fijn als je daar nietsvermoedend loopt en je wordt van achter van je sokken gereden door een fietser of een scooter”, weet burgemeester Mark Röell uit eigen ervaring. ,,En als je er wat van zegt krijg je een reactie die niet motiveert om er volgende keer weer wat van te zeggen”, weet hij ook uit eigen ervaring.

Het probleem van fietsen in de Laanstraat is van alle tijden, weet raadslid Kees Koudstaal. Ook dit uit eigen ervaing. Koudstaal was in een grijs verleden politieman en heeft uit hoofde van die functie zelf ook wel wat bonnen uitgeschreven in de winkelstraat. Dat helpt dan even, maar zodra de handhaving weer wordt teruggeschroefd keert het probleem meteen weer terug. Dat weet burgemeester Röell ook, hij maakt zich dan ook niet al te veel illusies over het uitbannen van de foute fietsers.

De burgemeester onderstreept dat er wel degelijk wordt gehandhaafd in de winkelstraat. ,,We hebben niet de capaciteit om permanent op elke straathoek een boa te zetten, maar het gebeurt wel degelijk. En ik heb deze week tegen de boa’s gezegd dat er per direct niet meer gewaarschuwd wordt. We hadden het regime dat er de eerste keer alleen een waarschuwing werd uitgedeeld. Dan werd wel je naam genoteerd. Bij een tweede keer kreeg je een prent. Vanaf nu krijg je dus meteen een prent.”

Handhaving heeft echter weinig zin wat betreft de busjes van vooral koeriersdiensten, die spullen komen bezorgen of afhalen bij de winkels. Dit is de laatste jaren een misschien nog wel grotere plaag dan de fietsers tussen de winkelende wandelaars. ,,Boetes voor busjes lijkt weinig te helpen”, zegt Röell. Die gaan naar de eigenaar of naar het bedrijf, het lijkt alsof het ze helemaal niets boeit.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen