Eerstejaars hoeft minder studiepunten te halen wegens corona

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Eerstejaarsstudenten hoeven minder studiepunten te halen. De veertien universiteiten verlagen ook in het lopende studiejaar de eisen van het bindend studieadvies (bsa), zo laat hun vereniging weten. Dit heeft nog steeds te maken met de beperkingen door corona, net als vorig jaar.

Het bsa wordt dit collegejaar per opleiding verlaagd binnen een zekere "bandbreedte" (10-15 procent). Ook blijft het mogelijk om op opleidingsniveau de regels van het bsa verder aan te passen, indien noodzakelijk.

"De bestaande regelingen bieden zoals altijd de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor individuele studenten die in de knel zijn gekomen", aldus een woordvoerder verder.

Stress

"Veel studenten hebben te maken met stress en andere klachten door de coronacrisis. Het verlagen van het bsa kan een gedeelte van die stress wegnemen", zo is de hoop.

Woordvoerder van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Gijsbert van Elven is blij met het nieuws: "Deze verlaging van het bsa haalt absoluut de druk van de ketel bij veel studenten".

Impact

Inmiddels wordt er op verschillende locaties meer fysiek onderwijs gegeven, zegt hij, maar nog steeds met beperkingen. "Daarom is in dit collegejaar een coulante omgang met het bsa een logische uitkomst."

Instellingen moeten zich volgens hem intussen wel ook "blijven inzetten voor de begeleiding van de individuele studenten, zodat hun studiepad niet wordt doorkruist door de impact van de coronamaatregelen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.