Nieuwe KNRM-reddingboot beperkt lichamelijke klachten tijdens het redden. De nieuwbouw is onderdeel van de vervanging van de hele vloot van de reddingmaatschappij

De eerste reddingboot uit de ’Van Wijk’-serie ondergaat een kantelproef.© foto KNRM

Pieter van Hove
IJmuiden

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) laat een nieuwe serie reddingboten bouwen. Het gaat om twaalf zogeheten aluminium Rigid Inflatable Boats (Rib) met een lengte van 7,50 meter.

Met de bouw is een bedrag van 2,67 miljoen euro gemoeid dat wordt gefinancierd uit nalatenschappen en bijdragen van donateurs. In de reddingboot is plaats voor drie bemanningsleden en twaalf geredden uit zee. De boten worden gebouwd door Palfinger, onderdeel van het Oostenrijkse Palfinger AG.

Bij het ontwerp is veel aandacht besteed om lichamelijke klachten tijdens zware omstandigheden tot het minimum te beperken.

Naar verwachting rolt eind dit jaar de eerste RIB van de werf in Harderwijk. Daarna volgt een testfase bij verschillende reddingstations. Wanneer alles klopt, volgen de overige vaartuigen. Het eerste vaartuig krijgt de naam Chaterina D.

De schenker van de eerste boot heeft deze naam bedacht. Traditiegetrouw is de naam van de eerste boot in een bootklasse ook meteen de klassenaam van de betreffende serie, dus de Chaterina D-klasse.

De bouw van de nieuwe Ribs is onderdeel van de hele vervanging van de KNRM-vloot (75 boten) in de komende vijftien jaar. Dit kost zo’n 83 miljoen euro. Eind 2020 is de KNRM gestart met de bouw van de nieuwe ’Van Wijk’ -serie. De eerste van de acht boten uit de serie maakte eind 2021 haar proefvaart en zal in de loop van dit jaar worden ingezet.

Het eerste exemplaar heeft dinsdag de zogeheten kantelproef in de haven van Lemmer goed doorstaan. Hierbij wordt gekeken in hoeverre een boot zelfrichtend is, dat wil zeggen: wanneer de boot weer terugkeert naar de uitgangspositie voor het kapseizen. Dit ging naar alle tevredenheid.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen