Oud-vertrouweling Sarkozy krijgt celstraf voor fraude

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De voormalige stafchef van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy, Claude Guéant, is veroordeeld tot een jaar celstraf voor fraude, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij en vier andere oud-medewerkers en bevriende adviseurs van Sarkozy stonden voor de Franse rechter in een zaak rond vriendjespolitiek en fraude met overheidsgeld. Drie van hen kregen voorwaardelijke celstraffen en boetes, één verdachte is vrijgesproken.

De vijf werden in 2015 opgepakt omdat ze zich niet zouden hebben gehouden aan de aanbestedingsregels bij opdrachten voor opiniepeilingen tijdens het presidentschap van Sarkozy tussen 2007 en 2012. De 77-jarige Guéant, die later minister van Binnenlandse Zaken werd in de regering onder Sarkozy, zit al in de cel voor een ander misdrijf. Hij kondigde direct aan in beroep te gaan.

Sarkozy's voormalige kabinetschef Emmanuelle Mignon kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Adviseur Patrick Buisson werd veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en 150.000 euro boete. Adviseur en voormalig opiniepeiler Pierre Giacometti kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf en 70.000 euro boete. Een derde vertrouweling, Julien Vaulpré, is vrijgesproken. Hun advocaten hadden vrijspraak bepleit.

Vriendjespolitiek

Het veroordeelde viertal misbruikte 7,5 miljoen euro aan publiek geld voor opiniepeilingen zonder de verplichte aanbestedingen. Opdrachten werden onderling verdeeld, wat de aanklagers vriendjespolitiek noemden.

Sarkozy weigerde om te getuigen in de zaak. Hij stond zelf niet terecht vanwege de immuniteit die hij destijds als president genoot. De 66-jarige politicus werd vorig jaar veroordeeld tot een jaar cel voor illegale financiering van zijn overigens mislukte herverkiezingscampagne. Zeven maanden eerder bevond de rechtbank hem al schuldig aan corruptie. Hij heeft in beide gevallen beroep aangetekend.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.