Historisch erfgoed niet offeren aan vooruitgang: zonder verleden geen toekomst

Geen reclame achter de rug van De Jongens van de Bontekoe.

Geen reclame achter de rug van De Jongens van de Bontekoe.© Archieffoto Mediahuis

Ronneke van der Genugten
Hoorn

Ophef over de verhuisplannen van ijssalon Vivaldi in Enkhuizen naar het leegstaande Almanak Museum en gemopper over het naambord van fietsverhuur op de achtergrond van de Scheepsjongens van Bontekoe. Kom niet aan het historisch erfgoed!

Soms staat het koesteren van historisch erfgoed vooruitgang in de weg. Toch is een kleine meerderheid van deelnemers aan de stelling dat West-Friesland geen openluchtmuseum is, ervan overtuigd dat de rijke historie niet opgeofferd mag worden aan progressie.

Trots

Dat de respondenten trots zijn op de West-Friese geschiedenis blijkt uit de vele reacties. Zo schrijft Jasper de Vries uit Benningbroek, een van de tegenstanders van de stelling, dat de historische binnensteden zoveel mogelijk de rijke historie moeten blijven uitstralen.

„Het hoeft geen openluchtmuseum te worden, maar een beetje respect voor ons erfgoed is zeker op zijn plaats.”

Ook Kees Mels uit Hoorn stemde tegen. Deze deelnemer onderbouwt zijn stem met de woorden: „Het historisch centrum en vooral het havengebied is inderdaad geen openluchtmuseum maar we mogen ’de vooruitgang’ hier niet z’n gang laten gaan. Vanuit zee is het aangezicht van Hoorn al ernstig verkracht met een zogenaamd strand en een wandel/fietspad beneden de oorspronkelijke Westerdijk van het Park tot Visserseiland. Om nog maar te zwijgen van de zogenaamde ’kunst’ dat er is geplaatst. Laat de vooruitgang zich maar fijn uitleven in het stationsgebied en de poort van Hoorn, maar laat ze van ons mooie Hoorn afblijven. Tegen vooruitgang ben ik niet, maar wat mooi is en functioneert moet je vanaf blijven.”

Commercie

Volgens Hans Stuijfbergen uit Hoorn kan vooruitgang en een mooie stad prima samengaan.

„Het is niet ’of / of’ zoals deze stelling suggereert. Als er achter het beeld van ’De Jongens van Bontekoe’ een tekst was te lezen als ’Tourist info’ was het geen punt geweest, en ook nog eens functioneel. Elke foto van deze jongens zou dan reclame zijn voor de stad. Om een commerciële functie achter deze jongens te promoten gaat mij te ver.”

Herinneringen

De waarde inzien van historisch erfgoed is geen geneuzel!, zo stelt Piet Baas uit Hoogkarspel. Een ijssalon van Vivaldie naast een beschoten Drommedaris met vuistdikke kogelgaten van na de oorlog zou volgens deze tegenstander misstaan. Verder schrijft hij: „Enkhuizen kent zeer mooie hoekjes. Veel huizen, bedrijven en gebouwen waar ik als kind binnen kwam, zijn gesloopt. Maar de dierbare herinneringen daaraan staan nog steeds pal overeind.” Hendrik Fongers uit Hoorn is een van de voorstanders van de stelling. Hij schrijft: „Het koesteren van de historische waarden is belangrijk. Maar hoever moeten we gaan in het stellen van regels die de vooruitgang en economische groei belemmeren. Soms vraag ik mij wel af, of de mensen die het land, stad of dorp besturen, niet veel belangrijkere problemen op te lossen hebben.”

Jan Koopman uit Sijbekarspel is van mening dat vooruitgang mogelijk moet zijn, zolang de kernwaarden van levende steden niet worden aangetast.

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

<iframe src="//acties.noordhollandsdagblad.nl/20/A7459784-ACDE-F746-142C-379F6C8BF2B7/v1.cfm?id=A7459784-ACDE-F746-142C-379F6C8BF2B7" id="qualifio529084" class="qualifio_iframe_tag" width="100%" height="800" scrolling="auto" frameborder="0" hspace="0" vspace="0" style="overflow-x: hidden;max-width: 560px;">

<noiframe><ul id="questions"><li>Demonstreren oké, maar niet bij sinterklaasintocht!</li><li>Waarom vindt u dat? Geef hier uw toelichting. Dit kan gebruikt worden in de krant.</li></ul></noiframe></iframe>

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen