Extreem jong Jong AZ verrast met overtuigende overwinning. Eerste zege in bijna vier maanden

De spelers van Jong AZ en VVV betreden het veld voor de wedstrijd.© Foto Theo Brinkman

Theo Brinkman
Wijdewormer

Jong AZ heeft vrijdagavond eindelijk weer eens gewonnen. Bijna vier maanden na de laatste overwinning (die dateerde van 1 oktober) versloeg het vrijdag in Wijdewormer het zwak spelende VVV met 2-0. Jong AZ deed dat bovendien met een bijzonder jong elftal.

Feestmuziek en een uitgelaten sfeer dus in de kleedkamer van Jong AZ, direct na afloop. Het contrast met de stemming bij VVV was groot. Daar galmden de teleurstelling en de woede door de gang bij de kleedkamers. ,,Schaam je kapot, stelletje klootzakken, allemaal! Diep triest!’’, werd er geroepen.

Basisdebutanten

Jong AZ had er geen boodschap aan. De jonkies genoten van de zege. Jong AZ telde drie spelers die voor het eerst in de basis stonden: linksback Misha Engel (19), middenvelder Lewis Schouten (17) en spits Mexx Meerdink (18). Alle drie maken dit seizoen deel uit van AZ onder 19, het team dat in de jeugdversie van de Champions League speelt. Dat geldt trouwens voor meer spelers die vrijdagavond bij Jong AZ aan de aftrap stonden. Ook Jorn Berkhout, Fedde de jongen Myron van Brederode spelen nog in dat jeugdteam.

Het had tot gevolg dat Jong AZ vrijdagavond extreem jong was. De Tsjech Richard Sedlacek was met zijn 22 jaar met afstand de oudste. De andere spelers waren allemaal twintig jaar of jonger, met de 17-jarige Lewis Schouten als jongste. Al met al stond er een basiselftal met een gemiddelde leeftijd van 19,2 jaar.

(Tekst gaat verder na de foto)

Richard Sedlacek, Jorn Berkhout en Lewis Schouten (de jongste speler van het veld).© Foto Theo Brinkman

Ondanks die jeugdigheid was Jong AZ veel beter dan VVV en stond het bij rust dan ook volkomen terecht op voorsprong; 1-0. Die 1-0 was nog een magere afspiegeling van de verhoudingen in het veld, want AZ kreeg een grote hoeveelheid kansen. Dicht bij een doelpunt waren De Jong (net naast), Sedlacek (net over), Iman Griffith (net naast) en Bram Franken (via de keeper net naast).

Lat

En dan waren er ook nog een schot van de prima spelende Schouten op de lat en een gemiste penalty van De Jong. Veel kansen dus, maar weinig geluk. De enige die wél scoorde was linksbuiten Van Brederode. Na een goede pass van Schouten trok Van Brederode naar binnen, passeerde twee man en schoot hard raak.

(Tekst gaat verder na de foto)

Fedde de Jong, Sem Dirks, Bram Franken en Misha Engel.© Foto Theo Brinkman

Koploper

De vraag was of Jong AZ in de tweede helft hetzelfde niveau kon brengen. Het team heeft dit seizoen vaker goede fases periodes in wedstrijden gehad, maar wist dan toch niet te winnen. Na de opmerkelijk goede seizoenstart, waarbij Jong AZ in september zelfs koploper in de eerste divisie was, kwam de klad erin. De laatste overwinning dateerde van 1 oktober, toen FC Dordrecht met 2-1 werd verslagen. Daarna volgden twaalf wedstrijden zonder overwinning: acht nederlagen en vier gelijke spelen.

In de tweede helft gaf AZ antwoord op de vraag. Ja, ook na rust was het VVV de baas. Het krachtsverschil was minder groot – ook VVV had nu een paar kansen – maar Jong AZ bleef gevaarlijk. Fedde de Jong nam revanche voor zijn gemiste penalty en maakte tien minuten na rust de 2-0.

Bijzondere reeks

De overwinning kwam daarna niet echt meer in gevaar. En zo hield VVV een bijzondere reeks in stand: de club uit Venlo verloor dit seizoen alle zes wedstrijden die het tegen de belofteteams Jong AZ, Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Utrecht speelde.

Jong AZ: Reus; Sedlacek, Berkhout, Dirks, Engel; Schouten (81. Twisk), De Jong, Franken; Griffith, Meerdink (81. Allouch), Van Brederode (81. Kewal).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen