’Controleer rioolwater in Medemblik op drugs’

Drugsafval gedumpt in Wognum.

Drugsafval gedumpt in Wognum.© Foto Jaap van der Pijll

Monique Bankras
Medemblik

Het CDA in Medemblik wil dat de gemeente het rioolwater periodiek gaat controleren op drugs. De partij stelt hier schriftelijke raadsvragen over.

Een beter beeld krijgen van het totale drugsgebruik in de gemeente, dat vindt het CDA belangrijk. Hoeveel drugs en wat voor drugs worden er gebruikt? Het onderzoek helpt volgens de partij om trends te detecteren en daarbij behorende beleidswijzigingen te kunnen doorvoeren, bijvoorbeeld de inzet op meer preventie.

Raadslid Claudia Selders-Kroezen: „Als CDA zijn wij ervan overtuigd dat preventie beter is dan achteraf ingrijpen en dit moet dan ook zo laagdrempelig mogelijk worden ingezet. Natuurlijk zijn we niet naïef en weten we dat er, in deze coronatijd, meer drugs gebruikt worden. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de lachgaspatronen op straat. Dumpingen zijn een feit, dat zien we langs de wegen buiten de bebouwde kom. Tot slot maken nieuwsberichten over ’schimmige schuren’ duidelijk dat ook in onze gemeente drugscriminaliteit een feit is.”

Op het Leekerpad in Wognum werd deze week drugsafval aangetroffen. Dat bleek er al een aantal dagen te liggen. Het CDA stelt naast vragen over drugsgebruik en rioolonderzoek ook schriftelijke vragen over het dumpen van drugsafval. Bijvoorbeeld of er gegevens bekend zijn over de frequentie en ernst hiervan en wat het opruimen kost.

Lees ook: Gedumpt drugsafval ligt al dagen op grens Zwaag/Wognum, gemeente Medemblik komt nu in actie

Enkhuizen

In Enkhuizen werd in 2015 rioolonderzoek gedaan. Het drugsgebruik daar bleek schrikbarend hoog. Enkhuizers gebruikten relatief gezien acht keer meer speed dan Amsterdammers. Cocaïnegebruik was vergelijkbaar met het gebruik in grote steden. CDA Enkhuizen gaf onlangs aan dat er vaker onderzoek gedaan moet worden naar het drugsgebruik daar, om zo te komen tot een gerichtere aanpak van de problematiek.

Lees ook: ’Thermometer’ moet weer in riool van Enkhuizen, op zoek naar drugs. ’Vaker onderzoek nodig’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen