Castricum en Uitgeest krijgen een glasvezelnetwerk: ’Met zorgvuldige planning ligt elke straat hooguit een dag open. De kabels moeten toch echt eerst de grond in voordat we ze kunnen gebruiken’

’Met zorgvuldige planning hoeven de straten hooguit een dag open te liggen.’

’Met zorgvuldige planning hoeven de straten hooguit een dag open te liggen.’© Archieffoto

Oscar Spaans
Castricum/Uitgeest

De gemeenten Castricum en Uitgeest krijgen een glasvezelnetwerk. Het huidige kopernetwerk heeft haar maximumcapaciteit bijna bereikt.

Dat is een van de redenen dat een samenwerkingsovereenkomst is gesloten met netwerkbeheerder E-Fiber. De gemeenten zorgen voor de benodigde faciliteiten en houden vooral toezicht op de werkzaamheden. E-Fiber legt op eigen initiatief en investering het netwerk aan en nemen ook de kosten voor hun rekening.

Binnenkort start E-Fiber met communicatie naar inwoners. De aanleg van de netwerken staat gepland voor 2022 en 2023. Onderdeel van het netwerk zijn enkele glasvezelhuisjes waarvan de locatie nog moet nog worden bepaald. Daarna worden de kabels door de straten gelegd.

Oplossing

‘Zowel inwoners als ondernemers kunnen eigenlijk niet meer zonder een snelle internetverbinding. Glasvezel biedt hiervoor de oplossing,’ zo laat de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar weten in een begeleidend persbericht. Zijn collega-wethouder Cecilia Van Weel van Uitgeest schrijft: ‘De aannemer zorgt voor een zorgvuldige planning en communicatie naar onze inwoners zodat een straat hooguit een dag open ligt. De kabels moeten toch echt eerst de grond in voordat we er gebruik van kunnen maken.’

Van de andere BUCH gemeenten heeft Bergen eerder al een overeenkomst gesloten met E-fiber. Heiloo is enige jaren geleden al voorzien van een glasvezelnetwerk.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen