Eerste hulpvluchten vertrokken naar Tonga

ANP Producties | Bron: ANP
AucklandNuku'alofa

De eerste humanitaire vluchten zijn onderweg naar Tonga, vijf dagen nadat de eilandstaat in de Stille Oceaan werd getroffen door een vulkaanuitbarsting en een tsunami. Ambtenaren in Australië en Nieuw-Zeeland hebben bevestigd dat twee militaire transportvliegtuigen binnen enkele uren aankomen op de belangrijkste luchthaven van Tonga die net is vrijgemaakt van een laag as die door de uitbarsting neerdaalde.

De toestellen vervoeren essentiële goederen zoals water en communicatieapparatuur. De as van de vulkaan en het zoute water van de door de uitbarsting veroorzaakte tsunami hebben drinkwaterbronnen vervuild. Sinds de ramp van het afgelopen weekend was nieuws vanuit Tonga beperkt omdat onderzeese communicatiekabels beschadigd raakten. Telecommunicatiebedrijf Digicel heeft woensdag echter gemeld dat er weer getelefoneerd kan worden met Tonga.

Zowel Australië als Nieuw-Zeeland sturen ook schepen die naar verwachting vrijdag in de Tongaanse wateren aankomen. Ze vervoeren watervoorraden en een ontziltingsinstallatie waarmee 70.000 liter water per dag kan worden gezuiverd. Ook zijn er duikers aan boord die scheepvaartroutes gaan onderzoeken.

Het Australische militaire hulpschip de HMAS Adelaide staat ook paraat in Brisbane. Het land hoopt dat het schip vrijdag naar het eiland zal vertrekken, zei een Australische functionaris. Aan boord zijn waterzuiveringsapparatuur en andere humanitaire goederen. Ook neemt het schip twee Chinook-helikopters mee voor zwaar transport. China heeft beloofd noodvoorraden te sturen.

De vulkaan bij Tonga barstte zaterdag uit, met een tsunami tot gevolg. De eruptie van de vulkaan was zo groot dat die overal op aarde meetbaar was door verschil in luchtdruk. Meer dan tachtig procent van de 100.000 inwoners van de archipel is getroffen door de ramp, zeiden de Verenigde Naties woensdag.

Het dodental na de natuurramp staat op vijf. Drie mensen kwamen om door de vulkaanuitbarsting en twee door de daaropvolgende tsunami. Het dodental kan nog oplopen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.