Woningnood in West-Friesland: Iedereen mag meepraten in debat

Woningbouw in Spierdijk.© Foto Jaap van der Pijll

Eric Molenaar
Hoorn

Iedereen mag meepraten over wat nodig is om de West-Friese woningmarkt ’een flinke zet te geven’, in het Verkiezingsdebat Wonen, dat op donderdag 27 januari wordt gehouden.

De organisatie is in handen van de Woningmakers Westfriesland, waarin marktpartijen in de woningbouw, waaronder woningcorporaties, projectontwikkelaars en makelaars samenwerken. Zij vinden een ’goed, open gesprek’ over de woningnood in West-Friesland belangrijk, met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht.

,,De krapte op de woningmarkt is afgelopen jaar verder toegenomen’’, stelt programmamanager Martin Bosch. ,,De NVM-makelaars in de regio hebben aangetoond dat er sprake is van een ernstig tekort aan koopwoningen. De kans dat je voor een sociale huurwoning in aanmerking komt, daalt al jaren. De wachttijd stijgt gestadig naar nu zeven jaar.’’

Bosch is de gespreksleider tijdens de online bijeenkomst die iedereen donderdag van 13 tot 16 uur vanuit huis of werk kan meebeleven.

Aanmelden is nodig en kan via westfriesland.woningmakers.nl. Het kan verder gaan dan alleen meeluisteren. Interactie is mogelijk, zelfs meepraten in de live-uitzending, via Zoom .

Partijen die met elkaar in gesprek gaan over de woningnood zijn de wethouders Marjon van der Ven (Hoorn) en Andrea van Langen (Medemblik) namens de politiek, Dick Olie namens de makelaardij, Jurre Terhorst en Cees Tip namens woningcorporatie Intermaris, Berry Blijie namens ABF Research en prof. dr. Peter Boelhouwer voor wat betreft het landelijke beeld.

Woningmakers willen de woningnood niet alleen in getallen en grafieken schetsen, maar laten zien ’dat woningnood om heftig menselijk leed gaat’. Daarom tonen ze een video-interview met zes ’wanhopige woningzoekenden’ uit de regio.

Lees ook: Opschroeven bouwproductie in tijden van woningnood? In West-Friesland kwamen er in 2021 43 procent minder huizen bij dan een jaar eerder

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen