Is de logica in het coronabeleid zoek? Burgemeester Wienen van Haarlem en Schuurmans van Haarlemmermeer reageren op vragen over noodkreet aan Rutte IV. ’Brandbrief bevat onjuiste zin’

Burgemeester Marianne Schuurmans

Burgemeester Marianne Schuurmans© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Mireille Sneekes
Haarlem

Haarlemmermeers burgemeester Marianne Schuurmans en haar Haarlemse collega Jos Wienen vonden het niet nodig hun zorgen over het huidige coronabeleid te uiten in een brandbrief. Bovendien waren zij het niet volledig met de inhoud eens, waardoor ze de brief niet wilden ondertekenen.

Dat blijkt uit de antwoorden die de burgemeesters gaven op vragen die donderdagavond werden gesteld in de gemeenteraad. In beide gemeenten vroegen politieke partijen de burgemeesters om reactie omdat zij de noodkreet van andere burgemeesters niet hebben ondertekend.

Woensdagavond publiceerde de Volkskrant een opiniestuk geschreven door burgemeester Halsema (Amsterdam) en Depla (Breda). Daarin dringen zij er bij kabinet-Rutte IV op aan het coronabeleid fundamenteel te herzien, mede omdat zij vinden dat het huidige beleid te veel vergt van de lokale bestuurders en de burgers.

31 burgemeesters

Hoewel het stuk werd geschreven door twee burgemeesters, ondertekenden burgemeesters van andere grote gemeenten vanuit het hele land het artikel. In totaal onderschreven 31 burgemeesters het standpunt. In de lijst ontbraken de namen van Jos Wienen en Marianne Schuurmans.

Waarom ontbreekt Haarlem bij deze bestuurlijke noodkreet aan het kabinet, vroeg de partij Hart van Haarlem zich af. Vanuit de Haarlemmermeerse raadsfracties van ChristenUnie-SGP, VVD en D66 klonk een soortgelijke vraag, gesteld aan burgemeester Schuurmans.

Beide burgemeesters lieten weten de zorgen over het coronabeleid te delen. Ze pleiten voor een langetermijnvisie en betere compensatie voor de ondernemers,maar zeggen dat al aan te hebben gegeven tijdens overleg met de betrokken ministers en binnen de veiligheidsregio.

Onjuiste zin

Volgens Schuurmans bleek dit effectief: door soortgelijke opmerkingen ging het winkelen op afspraak vorige week vrijdag toch van de baan. Bovendien was er een specifieke zin over de crisisbestrijding die volgens de burgemeesters niet klopt, maar niet meer uit het artikel kon. Wienen: „Die zin is onzin. Ik vind dat wat je schrijft, moet kloppen. Anders teken ik niet. Daarbij heb ik vorige week duidelijk geuit wat ik van het beleid vind, en dat weten de burgers. De toegevoegde waarde van de brief vond ik niet zo groot.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen