AZ weet jonge spits uit eigen opleiding langer aan zich te binden. Barasi tekent voor drie jaar

Yusuf Barasi.

Yusuf Barasi.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Het duurde even, maar er is dan toch overeenstemming tussen AZ en Yusuf Barasi over een nieuw contract. De 18-jarige spits, afkomstig uit Alkmaar en al jaren in de jeugdopleiding van AZ spelend, heeft een contract voor drie jaar getekend, tot de zomer van 2025.

Barasi, die in zijn jongste jaren voor amateurclub Kolping Boys in Oudorp speelde, is dit seizoen speler van Jong AZ. Hij kreeg in de weken voor de winterstop enkele invalbeurten in het eerste elftal. In december maakte hij zijn eerste doelpunt. In de bekerwedstrijd tegen Heracles, toen hij tien minuten voor tijd inviel, maakte hij de 4-1. Hij wordt nu, mede vanwege een langdurige blessure van Jelle Duin, doorgeschoven naar de A-selectie.

Barasi is snel, heeft diepgang en scoort redelijk gemakkelijk. Niet voor niets staat hij te boek als een van de grotere talenten in de opleiding van AZ.

Zuinig zijn

Toen AZ in december aangaf dat het in de winterstop een extra aanvaller wilde halen, werden hier en daar ook vraagtekens geplaatst. Was dat wel nodig, een extra aanvaller, als Yusuf Barasi ’eraan zit te komen?’ Trainer Pascal Jansen temperde de verwachtingen. „Nou, ik hoop wel dat Yusuf die belangrijke aanvaller voor ons wórdt, want dat hij kwaliteiten heeft is duidelijk”, zei hij half december. „De vraag is alleen of je van hem al mag verwachten dat hij heel stabiel presteert in het eerste elftal. Ik denk niet dat je dat nu al van hem mag vragen. Bovendien moeten we ook in fysiek opzicht zuinig op hem zijn.”

Barasi had de afgelopen seizoenen blessures waardoor hij af en toe een tijdje aan de kant stond. Dit seizoen begon Barasi de voorbereiding bij de A-selectie, maar na een paar dagen raakte hij opnieuw geblesseerd. Hij stond twee weken aan de kant en sloot daarna weer aan bij Jong AZ.

Blessure na de winterstop

In de eerste helft van het seizoen ging het goed: hij miste slechts twee wedstrijden van Jong AZ. Niet vanwege een blessure, maar vanwege een schorsing na een rode kaart. Daarnaast speelde hij ook nog drie interlands met Jong Turkije en had hij drie invalbeurten bij het eerste elftal. Maar na de winterstop is hij vanwege een blessure nog niet in actie gekomen.

Begin december: Barasi komt als invaller voor Pavlidis in het veld in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Begin december: Barasi komt als invaller voor Pavlidis in het veld in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard.© Foto ANP/Ed van de Pol

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen