Huizer vrijgesproken voor handel in cryptotelefoons met criminelen

ANP
ROTTERDAM

Een 56-jarige man uit Huizen is donderdag door de rechtbank van Rotterdam vrijgesproken van de handel in zogeheten PGP-telefoons met criminelen en het witwassen van grote sommen geld. De rechtbank stelt dat het handelen in telefoons waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd, niet strafbaar is. Het witwassen kon volgens de rechtbank niet worden bewezen.

De man werd wel veroordeeld voor het vervalsen van facturen rond zijn handel, mogelijk om geld wit te wassen. Dat er ook daadwerkelijk 4,5 miljoen euro zou zijn witgewassen, zoals de beschuldiging van het Openbaar Ministerie luidde, is volgens de rechtbank niet aangetoond. Louis van W. kreeg voor het opmaken van valse facturen en het proberen weg te werken van bewijsmateriaal, een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 115 voorwaardelijk. De man hoeft niet terug de cel in, omdat hij al 65 dagen in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast kreeg hij een boete van 10.000 euro.

De man handelde samen met een 71-jarige compagnon uit Amsterdam in PGP-telefoons. De tweede verdachte wordt later berecht.

De twee mannen kwamen in beeld bij justitie toen in 2015 een onderzoek werd gestart naar de handel in versleutelde telefoons. De PGP Safe-toestellen van het duo doken op in tientallen opsporingsonderzoeken naar onder meer criminele samenwerkingsverbanden. Veel criminelen waanden zich tot enkele jaren geleden onbespied door PGP-telefoons (pretty good privacy) te gebruiken om hun (strafbare) afspraken te regelen.

Die zaak is nauw verbonden met het Marengo-proces dat momenteel ook dient, met Ridouan Taghi als hoofdverdachte van meerdere liquidatie-opdrachten. In het onderzoek naar de PGP-toestellen kwamen Louis van W. en Franklin V. uit Amsterdam al snel in beeld als afnemers en doorverkopers van de telefoons vanuit Canada.

De politie wist de versleutelde berichten op de telefoons te kraken. Daarop kreeg het duo het verzoek vanuit de criminele wereld om de berichten op de servers op afstand te wissen. Op 9 mei 2017 deed de politie tegelijkertijd invallen in Nederland, Costa Rica, Duitsland en Oostenrijk. Van L. en V. werden die dag ook aangehouden.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen