OM: grondverstoringen zijn konijnenburcht en zeker niet graf Tanja Groen

De Strabrechtse Heide bij Geldrop.© ANP

Henk Runhaar
Amsterdam

De drie ’veelbelovende’ grondverstoringen die volgens een team wetenschappers onder leiding van Haarlemse rechtspsycholoog Peter van Koppen mogelijk duiden op het graf van Tanja Groen, zijn volgens het Openbaar Ministerie Limburg niet anders dan een konijnenburcht. Graven op deze plek op de Strabrechtse Heide is dus niet nodig, oordeelt het OM.

Dat liet specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), forensische opsporing en Staatsbosbeheer woensdag ’kortstondig’ onderzoek doen op de door team-Van Koppen aangewezen plek. „Daaruit blijkt dat het op de bewuste drie plekken gaat om verstoringen die een natuurlijke oorsprong hebben. Meer specifiek betreft het een konijnenburcht. Een netwerk van konijnenholen, dat uit meerdere, onderling verbonden ruimtes bestaat.”

Impact

Het coldcaseteam Limburg besloot haast te maken, omdat het nieuws over mogelijk nieuwe plekken waar Tanja Groen begraven kan zijn grote impact heeft op de ouders en andere nabestaanden van de sinds 1993 vermiste studente uit Schagen. „De ouders zijn ingelicht over de bevindingen van het coldcaseteam.”

Van Koppen zegt desgevraagd dat hij door het OM Limburg niet op de hoogte is gebracht over de afwijzing van zijn dringende verzoek tot nader onderzoek. Hij wil nog geen inhoudelijke reactie geven. „Ik ben wetenschapper, ik kan pas iets zeggen als ik er serieus naar heb gekeken.”

Zijn team liet deskundigen met een grondradar de plek verkennen. Het zoekgebied van zo’n veertig bij vijftig meter kwam in beeld door de inspanningen van onder meer een geografisch profiler. Hij ging na waar vermeend seriemoordenaar Willem Smulders Tanja Groen begraven moet hebben.

Smulders komt volgens het team-Van Koppen als meest waarschijnlijke dader naar voren uit het politiedossier. Hij werd veroordeeld voor de moord op een vrouwelijke collega en overleed in 2014 in een tbs-kliniek.

Kaartmateriaal

Alle betrokkenen zijn geïnformeerd ruim voor het OM donderdagochtend met een persverklaring kwam, verzekert een woordvoerster van het OM Limburg desgevraagd. „Daar zijn we altijd op gebrand.” Ze benadrukt dat ’honderd procent zeker is’ dat het hier gaat om een konijnenburcht. „Dat is heel nauwkeurig vastgesteld. Met mensen van Staatsbosbeheer, maar bijvoorbeeld ook aan de hand van heel gedetailleerd kaartmateriaal.”

Ook een tweede gebied, bij een nabijgelegen vennetje, verdient volgens team-Van Koppen nader onderzoek. Dit terrein is vanwege pollen, struiken en boompjes niet toegankelijk met de achter een quad gemonteerde driedimensionale grondradar.

Hier heeft een deskundige te voet een verstoring gemeten van het ongevaarlijke radioactieve laagje dat West-Europa sinds de kernramp in Tsjernobyl in 1986 bedekt. Het OM vindt dit te vaag en heeft dit deel van het terrein buiten beschouwing gelaten bij het eigen onderzoek, meldt de woordvoerster desgevraagd.

’Nu juist alle reden voor nader onderzoek’

Directeur Dick Houtman van het bedrijf ATKB dat de geavanceerde grondradar inzette en adviseerde om radioactiviteit te meten, voelt zich allerminst in zijn hemd gezet door de conclusies van het OM. „Dit bewijst juist dat het werkt, dat we onder de grond kunnen kijken. We hebben nooit gezegd dat Tanja Groen daar ligt. Alleen dat we zien dat het bodembeeld op drie plekken is verstoord.”

Volgens hem is het een goed idee om nu het hele terrein grondig te scannen met de grondradar. „Dit gedeelte van de Strabrechtse Heide komt in beeld door profilering, niet zomaar. Bij ons onderzoek vorige week hebben we niet te veel schade willen aanrichten aan de natuur. We hoopten op een quick hit, dat heeft niet gewerkt.”

Van Koppen wijst erop dat zijn team de gps-coördinaten van de drie grondverstoringen nog niet aan de politie had doorgegeven. ,,De exacte plekken zijn pas naderhand aan het licht gekomen, bij de analyse van de metingen op kantoor.’’ Het OM houdt vol dat een vergissing is uitgesloten. ,,We gaan niet zomaar onderzoek doen, dit is zeker de bedoelde plek.’’

Lees ook: Hoe Tsjernobyl ’helpt’ bij een mogelijke doorbraak in de zoektocht naar Tanja Groen

Lees ook: Tanja Groen is bekender dan ooit en toch nog net zo spoorloos als in 1993. Wat gebeurde er afgelopen jaar rond het bijna drie decennia geleden verdwenen meisje?

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.