BOOS trekt beerput rond The Voice volledig open. John de Mol: ’Ik ben in shock en in de war’

Jeroen Rietbergen, Tim Hofman en Ali B.

Jeroen Rietbergen, Tim Hofman en Ali B.

Van onze verslaggevers
Hilversum

De bom die het onlineplatform BOOS heeft gelegd in medialand en met name rond The Voice of Holland is nu echt ontploft. Tegen jurylid Ali B is aangifte gedaan van verkrachting, jurylid Marco Borsato zou kinderen hebben betast en er zijn negentien meldingen van grensoverschrijdend gedrag tegen bandleider Jeroen Rietbergen. Het grootste #MeToo-schandaal van Nederland is een feit. John de Mol, de bedenker van The Voice, moest zwaar door het stof.

In 2021 ontvangt de redactie van BOOS van Tim Hofman een bericht van twee vrouwen. Een was ooit deelnemer van het programma, de andere niet. Zij zouden te maken hebben gehad met zware vormen van seksueel overschrijdend gedrag van een coach van The Voice. Het blijkt later in de uitzending om Ali B te gaan.

Tegen de rapper liggen twee aangiftes. ’Ik heb zin om je te neuken’, zou hij hebben gezegd tegen een 18-jarige in haar eigen woning. Ali B wuift alle aantijgingen weg, maar in de aflevering van BOOS wordt een ander beeld geschetst. ’Hij nam mij mee naar zijn kamer, wilde dat ik hem ging pijpen.’ Dat deed het slachtoffer ook. Haar identiteit blijft anoniem, dat geldt voor de meeste slachtoffers. Bang voor de gevolgen. Voor mensen ’met meer macht’: „Waarom heb ik niet geschreeuwd, gevochten?”, vraagt het slachtoffer zich af.

Een slachtoffer zegt dat Ali B haar opeens begon te zoenen. Ze voelde op dat moment dat ’hij zo machtig was in vergelijking met mij, dat ik dacht: wat jij wil moet er nu gebeuren. Dus liet ik over me heenkomen wat hij van plan was met mij.’

De vrouw verklaart dat ze verstijf’ was en dat ’hij toen seks met mij heeft gehad. Daarna was ik me beduusd aan het aankleden en ging hij tegenover me op een bureaustoel zitten en ging hij mijn liveshow bekijken om daar commentaar op te geven. Hij zei: ’Als je volgend jaar weer meedoet moet je het aan mij laten weten, dan zorg ik dat je bij mij in het team komt en dat je heel ver komt’.’

Ze zegt dat toen hij haar uit het niets begon te zoenen ze ’zo in shock was’ dat ze geen nee durfde te zeggen of te verzetten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een slachtoffer vertelt over haar ervaring met Ali B.

Een slachtoffer vertelt over haar ervaring met Ali B.© BOOS

Ze vervolgt: „Ik was 18, hij 32. Hij wist dat hij me ergens mee naartoe nam waar ik niet weg kon (de studio, red.). Hij is mij komen halen en ik kon op geen enkele manier weg. Hij weet dat hij een grote naam is in de muziek en wat dat doet met meisjes die iets in de muziek willen doen.”

„Als ik nu mijn bek opentrek is het klaar”, zegt ze op de vraag waarom ze geen actie ondernam. Hofman vraagt of ze vindt dat hij misbruik heeft gemaakt van de situatie. ’1000 procent’, antwoordt de ex-kandidate. Pas een paar jaar later vertelde ze het aan anderen op de vraag of ze ooit iets in het kader van #MeToo had meegemaakt. Mensen vertelden haar toen dat dat niet oké was, vertelt ze. Daarvoor dacht ze dat het haar eigen schuld was. „Ik ben meegegaan, ik heb geen nee gezegd, dan moet je er maar mee dealen.”

„Ik vroeg aan hem: heb je dit vaker gedaan met andere meisjes? Toen zei hij: ’Ja dat doe ik wel vaker’. Ik zei: ’Ben je niet bang dat mensen er achter komen’, toen zei hij ’nee, want niemand gaat jou geloven’.’

Ze vindt het desondanks lastig om het verkrachting te noemen, omdat ze denkt dat het haar eigen schuld is. „Maar dat is wel wat het was.”

Ze vertelde aan een regisseur van The Voice wat er gebeurde. Dat ze seks had gehad, omdat ze toen nog dacht dat het haar eigen schuld was. Hij reageerde niet verbaasd. Ook tegen een regisseur liggen vijftien aantijgingen bij BOOS over grensoverschrijdende gedragingen en opmerkingen.

Er volgen in het programma meerdere vrouwen met slechte ervaringen op bijvoorbeeld feestjes. Wat Ali B herhaaldelijk zegt tegen de vrouwen is dat hij mensen beroemd kan maken. Ook stak hij op een schrijverskamp bij een meisje ’een hand in haar broek vanuit het niets’, zegt ze.

Bekijk de aflevering van BOOS hier:

Een andere vrouw vertelt: „We gingen op bed liggen en hij dook op mij, pakte een condoom en drong aan op seks. Ik wilde dit niet, ik had een been in het gips en vond hem te oud, bovendien heeft hij kinderen. Hij deed toch het condoom om en zei dingen als: ’kom op schatje, het is zo voorbij, je maakt me zo geil’. Toen hij klaar was belde hij een taxi en zette hij me daarin naar huis. Ik dacht dat het mijn eigen schuld was, ik was immers met hem meegegaan.”

Ze vervolgt: ’Ik denk dat je maar gewoon moet gaan’. Hij zei niks en vertrok.

Er waren meerdere oudere mannen bij The Voice die aandacht gaven ’die niet oké was’. Dat ging van zoenen tot intimideren, verklaren diverse vrouwen.

Ali B ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan machtsmisbruik: „Dit is kwaadsprekerij zonder dat mij duidelijk is waartegen ik mij moet verdedigen” De vraag of hij überhaupt ooit seks heeft gehad met een kandidaat vindt hij ’niet relevant’, reageert hij tegenover BOOS.

Jeroen Rietbergen

Aan het begin van de uitzending komt een andere verdachte aan bod: Jeroen Rietbergen. Tegen hem zijn negentien meldingen gedaan van grensoverschrijdend gedrag. „Jeroen appte mij met de vraag of ik me daar beneden had geschoren. Hij vroeg of ik wel discreet kon zijn over ons app-contact, omdat het programma het niet cool zou vinden als ze het wisten. Later stuurde hij een dickpic.”

Tegen een ander zei hij: „Ik heb een hele grote pik.” Ook appte hij naar een 17-jarig meisje. Meerdere vrouwen ontvingen appjes die over de schreef gingen, maar durfden dit niet te melden, verklaren ze. Meer dan tien jaar stuurde Rietbergen dit soort berichten. Waaronder foto’s van zijn geslacht. Die berichten zijn ingezien door BOOS. Meldingen werden bij The Voice weggewoven volgens de vrouwen met ’zo is hij nou eenmaal’.

Vlak nadat bekend werd dat BOOS met de uitzending over The Voice zou komen, stapte Rietbergen op. Zijn partner, Linda de Mol, heeft de relatie verbroken.

John de Mol was op de hoogte van één geval van het ontoelaatbare gedrag van Rietbergen. Hij was razend toen hij dat hoorde in april 2019, vertelt hij tegen Hofman: „Ik wilde hem op zijn bek slaan”, zegt De Mol. Maar Rietbergen mocht blijven. „Want iedereen verdient een tweede kans”, is het verweer van De Mol op de vraag van Hofman waarom hij niet de laan werd uitgestuurd. Dat heeft volgens De Mol niets te maken met dat hij familie was.

Marco Borsato

Marco Borsato komt er ook niet ongeschonden uit. Drie vrouwen vertellen dat de zanger in werksfeer hen langdurig betast heeft op de billen. Een was medewerker bij The Voice. Ook melden mensen van The Voice Kids zich. Een meisje van 14 laat weten aan BOOS dat Marco tijdens een barbecue haar billen betastte. Toen ze wegliep zocht hij haar opnieuw op en zat hij aan haar. Ook een 13-jarige zou hij aangeraakt hebben. Iedereen wist hiervan af, vertelt een werknemer aan Tim Hofman, ’maar ze hielden elkaar de hand boven het hoofd’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marco Borsato

Marco Borsato© ANP

De advocaat van Borsato wilde niet reageren op de vragen van BOOS, vanwege het strafrechtelijke onderzoek dat tegen hem loopt.

John de Mol

John de Mol komt, op eigen verzoek, in het programma aan het woord. Hofman legt de aantijgingen bij hem neer: negentien vrouwen die aangeven te maken te hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag van Rietbergen. Vijftien aantijgingen tegen een regisseur. Een ex-kandidaat die zegt verkracht te zijn door Ali B en aantijgingen van handtastelijkheden bij minderjarigen bij The Voice Kids van Marco Borsato.

De Mol: „Ik ben behoorlijk in de war van wat ik net heb gezien. Als je me één procent had laten zien was het al veel te veel en schokkend geweest.”

„Negen jaar lang is mij nooit bekend geweest van dat er iets in deze vorm gebeurd zou zijn.” Voor het eerst kreeg hij het te horen van creative director Linda de Jong. Dat was een verhaal over Jeroen Rietbergen. Een meisje had verteld dat ze lastig werd gevallen met appjes door de bandleider.

Hofman noemt de ’dickpics’ die hij naar dit desbetreffende meisje zou hebben gestuurd, maar De Mol zegt dat niet te weten.

(Tekst gaat door onder de foto)

John de Mol wordt aan de tand gevoeld door Tim Hofman.

John de Mol wordt aan de tand gevoeld door Tim Hofman.© BOOS

„Ik was even sprakeloos en daarna werd ik echt razend”, zegt De Mol in de aflevering. Hij belde Rietbergen op en zei dat hij direct alles uit zijn handen moest laten vallen en naar het kantoor moest komen. Toen Rietbergen tien minuten later arriveerde heeft De Mol hem naar eigen zeggen een half uur lang verbaal ’alle hoeken van de kamer’ laten zien. „En me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet plat op z’n bek te slaan, ik was ziedend.” De Mol vertelde Rietbergen toen dat als hij dit nog een keer zou doen of zelfs maar een letter zou berichten aan een vrouw bij het programma, dat hij hem ’met kop en kont’ zou beetpakken en hem eruit zou gooien: „Inclusief alle consequenties naar buiten toe.”

De Mol heeft geen spijt dat hij hem op dat moment heeft laten zitten. Omdat er daarna niks meer gebeurd is wat hem bereikt heeft. Hij ontkent dat er nog een melding zou zijn geweest, die Hofman aan hem voorlegt in het programma. De vrouw in kwestie zou melding hebben gemaakt bij hetzelfde team. Dat is volgens De Mol niet met hem besproken: „Absoluut niet.”

„Dat is de waarheid”, zegt hij. Het desbetreffende meisje van wie de klacht wel bij hem terechtkwam zou blij geweest zijn dat de situatie niet naar buiten kwam, zegt De Mol.

Machtig?

Dat Rietbergen werd gezien als een ’machtig iemand’, begrijpt hij niet. „Niet binnen zijn functie (als bandleider, red.). Dat beeld heeft hij dan zelf kennelijk geschetst.”

De Mol zou graag aan de slag gaan met een werkgroep waarin besproken wordt wat je kunt doen om te zorgen dat vrouwen dit soort gedrag wél melden. „Als er niets gemeld wordt, dan weten we het niet en kunnen we ook niks doen. Zorg ervoor dat je je mond opentrekt”, aldus de mediamagnaat.

De Mol zegt het nog steeds heel moeilijk te vinden om te geloven dat Marco Borsato ’aan kinderen heeft gezeten’: „Ik kan het me gewoon niet voorstellen, dat gaat zo ver.” Hij benadrukt dat mocht het waar zijn hij zich zeer in ’de mens Marco Borsato’ heeft vergist.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen