Commissie die Capitool-bestorming onderzoekt dagvaardt Giuliani

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, heeft dinsdag drie advocaten van oud-president Donald Trump gedagvaard. Onder hen bevindt zich Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York. Trump werkte ten tijde van de aanval met de bewuste advocaten om zijn verkiezingsnederlaag langs juridische weg ongedaan te maken.

De commissie van het Huis eist dat de advocaten documenten overhandigen en op 8 februari tijdens een hoorzitting in het parlement verschijnen. De commissie heeft dinsdag voor diezelfde zitting ook Boris Epshteyn gedagvaard, een politiek adviseur van Trump.

Bennie Thompson, de voorzitter van de commissie, zei te verwachten dat zowel Epshteyn als de advocaten aan het onderzoek zullen meewerken. "De vier mensen die we vandaag hebben gedagvaard, hebben ongefundeerde theorieën over verkiezingsfraude naar voren gebracht en geprobeerd de verkiezingsresultaten ongedaan te maken, of hadden direct contact met de voormalige president over pogingen om het tellen van de stemmen te staken", zei Thompson.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.