Onderzoek naar seksueel wangedrag bij ’The voice’ moet meer zijn dan damage control | commentaar

© Archieffoto Levin den Boer & Paula van der Meeren

Annelies Karman

De beerput die is opengetrokken bij talentenshow ’The voice of Holland’ schreeuwt om een groot en onafhankelijk onderzoek. Niet alleen door ITV en RTL, ook het openbaar ministerie moet in het dossier duiken.

Het is een begrijpelijk dat ITV en RTL onderzoek doen naar het mogelijke seksuele wangedrag. De kwestie heeft immers een diepe kloof in beider reputatie geslagen en kost ook nog eens miljoenen. De betrokken producent en televisiemaatschappij willen daarom de onderste steen naar boven halen. Althans dat beweren ze, want hun aangekondigde onderzoek heeft - terecht of onterecht - de schijn van damage control.

Aangiftes

Slachtoffers en getuigen kunnen zich bij het door ITV en RTV ingehuurde advocatenkantoor Van Doorne melden, dat het onderzoek uitvoert. Dat is voor slachtoffers laagdrempeliger dan direct aangifte doen bij de politie.

Maar is dat niet precies wat er in deze kwestie nodig is: aangiftes tegen betrokkenen? Als slachtoffers hun verhaal aan de politie vertellen, kan er een strafrechtelijk onderzoek starten als daar aanleiding voor is.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Archieffoto ANP / Mischa Schoemaker

De drie aangiftes die nu binnen zijn, vormen een mooie start. Politie en openbaar ministerie hebben de bevoegdheid om stenen om te keren. Van Doorne kan slachtoffers hooguit adviseren om aangifte te doen, maar vertrouwt de buitenwacht daarop als dat grensoverschrijdend gedrag zich in het huis opdrachtgevers heeft afgespeeld?

De Villa

Richard Korver meent dat het openbaar ministerie betrokken zou moeten worden bij onderzoek zou moeten zijn. De advocaat weet waar hij het over heeft. Korver leidde het onderzoek naar seksueel ongewenst gedrag omtrent kandidaten van het RTL-programma De Villa. Hij acht het verstandig als het openbaar ministerie ten minste betrokken wordt bij het onderzoek van ITV en RTL.

RTL en IVT doen er verstandig aan elke schijn van iets in de doofpot te willen stoppen te vermijden. De magie van The Voice is in een paar dagen geheel verdampt, een aantal van de grote sterren staan onder zware verdenking. Het is al een flinke puinhoop en dan moet de uitzending van BOOS zelfs nog komen.

Natuurlijk moet er gedegen en zorgvuldig onderzoek worden gedaan, en RTL en ITV moeten willen dat er een grote schoonmaak komt. Maar om slachtoffers maximaal te beschermen, moet je alles doen om de schijn te vermijden dat je justitie buiten de deur probeert te houden.

Lees ook: Door te kijken naar talentenjachten als The Voice houden we een giftig systeem in stand | column

Lees ook: Tijdschrift LINDA. schrapt thema ’Gelukkig gescheiden’: ’Niet gepast nu Linda net haar relatie verbroken heeft’

Lees ook: Vier vragen over The Voice en riskante cocktail seks, macht en media: ’Kwetsbare groep in handen van verkeerde types’

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.