’Fijn als mensen een oogje in het zeil houden’. Burgemeester reageert op surveillerende burgerwacht in Ursem na reeks inbraken

Initiatiefnemer Nico Koppes wordt gefilmd voor het RTL-programma 112 Vandaag.

Initiatiefnemer Nico Koppes wordt gefilmd voor het RTL-programma 112 Vandaag.© Foto Jaap van der Pijll

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

,,Het is heel fijn als mensen zich betrokken tonen en een oogje in het zeil houden.’’ Dat zegt burgemeester Monique Bonsen (Koggenland) in reactie op de onlangs opgerichte burgerwacht in Ursem.

Bonsen reageerde deze week voor het eerst publiekelijk op ’De Nachtwacht van Ursem’, die onlangs is opgericht na een reeks woninginbraken. Ze deed dat tijdens de digitale raadsvergadering in reactie op vragen van de fractie Gemeentebelangen Koggenland (GBK).

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Monique Bonsen van Koggenland eist dat de mannen zich wel aan de wet houden.

Burgemeester Monique Bonsen van Koggenland eist dat de mannen zich wel aan de wet houden.© Foto Koggenland

Fractielid Marian van Kampen wees Bonsen op een publicatie in deze krant. Daarop vroeg vroeg zich af, of ’het een wenselijke ontwikkeling is als mensen op deze manier hun eigendommen gaan beschermen’.

Sinds kort is er een burgerwacht in Ursem actief nadat het dorp werd geteisterd door een reeks inbraken. Zo werden enkele dorpsbewoners bij terugkeer van wintersportvakantie geconfronteerd met inbraak en verdween er ook een katalysator onder een auto vandaan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marian van Kampen van de fractie Gemeentebelangen Koggenland (GBK) stelde kritische vragen over de ’Nachtwacht’.

Marian van Kampen van de fractie Gemeentebelangen Koggenland (GBK) stelde kritische vragen over de ’Nachtwacht’.© Foto GBK

Onder leiding van dienstverlener Nico Koppes is er een groep mannen actief die ’een ommetje maakt’ zodra er berichten via de app binnenkomen als er iets niet pluis is. Dat leverde hen landelijke aandacht op van het RTL-programma 112 Vandaag dat hier prompt een item van maakte en opnamen maakte in Ursem.

Grenzen

Volgens burgemeester Bonsen ’is het op zich niet verkeerd als mensen de handen ineen slaan’, zodra zij vermoeden dat er criminelen actief zijn. Wel waarschuwt zij de mannen ’niet voor eigen rechter te gaan spelen’. ,,Het is belangrijk dat de grenzen van de rechtsstaat in acht worden genomen’’, aldus Bonsen die zelf een juridische achtergrond heeft op het gebied van conflictbemiddeling en mediation.

’Ogen en Oren’

Bonsen wees op soortgelijke initiatieven zoals in Langedijk waar het project ’Ogen en Oren’ in samenwerking met de politie vruchten heeft afgeworpen.

Nico Koppes zegt louter positieve reacties te ontvangen op de burgerwacht. ,,Zodra er iets aan de hand is, krijgen we er meteen bericht van. Mensen in het dorp worden steeds alerter en dat is alleen maar goed.’’

Uit reacties op een recente (online) stelling over dit onderwerp in deze krant leverde een stroom aan reacties op. Ruim 95 procent van de respondenten vindt verdedigbaar dat mensen hun eigen spullen tegen diefstal willen beschermen.

Mannen uit Ursem hebben hun eigen ’Nachtwacht’ opgericht.

Mannen uit Ursem hebben hun eigen ’Nachtwacht’ opgericht.© Foto Jaap van der Pijll

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen