Hoe mooi zou het zijn als ook meisjes weer kunnen dromen van spelen voor AZ | column Brian Wijker

In 2007 gingen de mannen en vrouwen van AZ gezamenlijk op de foto. Simon Cziommer (voorste rij, midden) wordt omringd door Nancy de Graaf (links van hem), Daphne Koster (boven) en keepster Loes Geurts (rechts).

In 2007 gingen de mannen en vrouwen van AZ gezamenlijk op de foto. Simon Cziommer (voorste rij, midden) wordt omringd door Nancy de Graaf (links van hem), Daphne Koster (boven) en keepster Loes Geurts (rechts).© Foto Joop Boek

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad richt Brian Wijker dit keer de blik op het vrouwenvoetbal. Ooit werd het vrouwenteam van AZ drie keer landskampioen, daarna trok de club de stekker uit het vrouwenteam en nu wordt er nagedacht over een terugkeer.

De nieuwjaarsreceptie van AZ was er dit jaar in digitale vorm. Ik moet zeggen: het was een taaie zit. Er werden veel dingen verteld die we al wisten en prangende, kritische vragen bleven – niet geheel onverwachts – uit. Robert Eenhoorn die zei dat bij de broers Teun en Peer Koopmeiners ’de appel niet ver van de boom valt’, was misschien nog wel het hoogtepunt. Een onbedoelde, maar daardoor juist nog mooiere woordspeling.

Dromen

Toch leerden we tijdens die nieuwjaarsreceptie dat AZ onderzoekt of het een rentree moet maken in het vrouwenvoetbal. En als je het mij vraagt, is dat een goede zaak. Hoe mooi zou het zijn als ook jonge meisjes weer mogen dromen van spelen in het eerste van AZ? Zoals vroeger, toen AZ met het vrouwenteam de ene na de andere prijs binnen wist te slepen. Hoe bind je jonge, voetbalgekke meisjes aan je club, als ze geen rolmodel hebben van hun eigen geslacht om tegenop te kijken? Die vraag zal AZ zichzelf misschien ook hebben gesteld.

Geld

Na de val van DSB Bank in 2009 besloot AZ in 2011 een punt te zetten achter het vrouwenelftal. In vier jaar tijd werden ze drie keer kampioen van de eredivisie – de eerste in Nederland – en veroverden ze een KNVB beker. Maar het onderhouden van een vrouwenteam kostte meer geld dan dat het opleverde. En AZ had met Gertjan Verbeek een hoofdtrainer bij de mannen die zich er niet voor schaamde om publiekelijk mede te delen dat hij de vrouwen liever niet in het stadion zag spelen, een paar dagen voordat de mannen er moesten spelen. ’Zonde van het veld’, vond hij.

(Tekst gaat verder na de foto)

Een doelpunt van AZ-speelster Claudia van den Heiligenberg tegen Willem II in 2009.

Een doelpunt van AZ-speelster Claudia van den Heiligenberg tegen Willem II in 2009.© Foto Martin de Haan

Alle dames die bij AZ in het elftal speelden, vlogen uit. Een jaar later, in 2012, begon Ajax met een vrouwenelftal en gingen diverse voormalige AZ-speelsters daarheen. Ook manager Marleen Molenaar liep in die tijd met een Ajax-logo op de borst. De dochter en het nichtje van voormalig AZ-eigenaren Cees en Klaas Molenaar. Het is maar goed dat ze dat niet hoefden mee te maken, want anders hadden de wasmachines door de kamer gevlogen.

In Alkmaar wordt overigens nog steeds vrouwenvoetbal gespeeld op het hoogste niveau. VV Alkmaar speelt op het complex van AFC ’34 tegen onder andere de dames van Ajax, PSV en Feyenoord.

(Tekst gaat verder na de foto)

Mei 2010: de vrouwen van AZ vieren hun landstitel. Het zou het laatste kampioenschap van AZ zijn.

Mei 2010: de vrouwen van AZ vieren hun landstitel. Het zou het laatste kampioenschap van AZ zijn.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

De tijden zijn veranderd, het vrouwenvoetbal zit in de lift. AZ is het zich als topclub maatschappelijk en bijna aan haar stand verplicht om weer mee te gaan doen. Samenvoegen met VV Alkmaar? Of gewoon apart verder, zodat er straks een Alkmaarse derby is in het vrouwenvoetbal. Dan is AZ als Teun en VV Alkmaar als Peer en valt de appel niet ver van de boom. Robert Eenhoorn zou het gezegd kunnen hebben.

De volledige AZ-podcast luisteren? Dat kan hier:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen