Griekspoor verliest in vijf sets in tweede ronde Australian Open

© EPA

ANP
MELBOURNE

Het is Tallon Griekspoor net niet gelukt om voor het eerst in zijn loopbaan de derde ronde te bereiken van een grandslamtoernooi. De nummer 62 van de wereld verloor in de tweede ronde van de Australian Open in vijf sets van de Spanjaard Pablo Carreño Busta. Het werd 6-3 6-7 (6) 7-6 (3) 3-6 6-4 voor de nummer 19 van de plaatsingslijst. De partij duurde liefst 4 uur en 11 minuten.

Griekspoor besloot de lange partij met een backhand in het net, op het tweede wedstrijdpunt van de Spanjaard. Griekspoor bewoog al enige tijd moeizaam. Vrij voeg in de wedstrijd onderging hij al een medische behandeling aan zijn linkerbovenbeen en hij klaagde na de eerste set ook over zijn schouder. In aanloop naar het toernooi had Griekspoor, die in de eerste ronde met medicatie speelde, al te maken met een teenblessure.

De Nieuw-Venneper speelde drie sets lang met kramp in zijn linkerbeen, zo liet hij na afloop weten. „Op dit moment is het vooral heel erg balen. Van mijn tennis baal ik niet, maar ik baal ervan dat ik vanaf de eerste game van de derde set volledig in de krampen zit”, zei Griekspoor, die in aanloop naar het toernooi al te maken had met een teenblessure. „Vervolgens kon ik niet zo spelen zoals ik wilde spelen. Maar ondanks dat heb ik in de derde, vierde en in het begin van de vijfde set goed gespeeld.”

In de slotfase van de vijfde set snakte Griekspoor, die wederom met medicatie speelde, naar het einde en op 5-4 leverde hij zijn servicegame in. „Ik kan niet anders verwachten na de klote voorbereiding die ik heb gehad. Ik heb bijna niet kunnen trainen en maximaal anderhalf uur op de baan gestaan. En dan speelde ik nu 4 uur en 10 minuten in 35 graden, tegen een Spanjaard die niks weggaf.”

Waar Griekspoor in de eerste ronde indruk maakte met zijn service, liet zijn opslag het tegen Carreño Busta - vooral in de beginfase - afweten. „Ik sloeg lange tijd niet eens 50 procent van mijn eerste services in. Dat slaat helemaal nergens op, al is het ook weer niet dat ik John Isner ben. Ik moest het te vaak doen vanuit mijn tweede service en dan mag je tegen Carreño Busta - de nummer 20 van de wereld - aan de bak.”

En zo zag Griekspoor zijn zegereeks na maanden beëindigd worden. Hij had sinds de US Open van vorig jaar 29 keer op rij gewonnen. „Daar heb ik weinig moeite mee, maar de manier waarop dat gebeurt, vind ik vooral pijnlijk. Je speelt een grand slam en het moest wel heel gek lopen wilde de reeks hier niet eindigen. Ik heb de ultieme luxe gekend met hoe ik gespeeld heb en met zoveel overwinningen. Dat gebeurt eenmalig in je carrière. Ik zal dit jaar een stuk minder potten spelen en een stuk meer verliezen”, aldus de nummer 62 van de wereld.

„Maar dat ik het ondanks mijn fysieke ongemakken toch tot 6-4 in de vijfde set heb weten te schoppen, geeft heel veel moed en energie om weer keihard te werken en fit te worden. Als ik dit nu al kan laten zien, dan zit er meer in de tank. Ik denk dat ik dit jaar hele mooie dingen kan laten zien.”

Donderdag wacht Griekspoor nog het dubbelspel, waarin hij ondanks zijn klachten toch wil uitkomen. „Ik ben benieuwd hoe ik morgen mijn bed uit kom, het zal allemaal niet vanzelf gaan. Want ik heb van alles last.”

Goed partij

In de Kia Arena in Melbourne wist Griekspoor de voormalig nummer tien van de wereld, ondanks de fysieke klachten, goed partij te bieden. Hij brak de 30-jarige Spanjaard direct in de openingsgame, maar leverde vervolgens ook meteen zijn eigen opslag in.

Carreño Busta won de eerste set en nam in de tweede set een voorsprong van 3-1. Het leek uit te draaien op een eenzijdig duel, maar Griekspoor knokte zich knap terug. „Let’s go”, klonk het nadat hij was teruggekomen tot 3-3, waarna zich een fraai gevecht ontspon.

In de tiebreak van de tweede set sloeg Carreño Busta op setpunt voor de Nederlander een dubbele fout, waardoor Griekspoor de stand gelijk wist te trekken. De set duurde 61 minuten. Griekspoor ging steeds beter serveren, maar pas bij 5-5 in de tweede set sloeg hij zijn eerste ace.

Carreño Busta nam in de derde set twee keer een break voorsprong, maar beide keren maakte Griekspoor de break direct ongedaan. In de tiebreak was hij vervolgens te slordig. Griekspoor toonde echter mentale weerbaarheid en liep in de vierde set uit naar 3-0. Hij liet zijn tegenstander nog terugkomen, maar plaatste op 4-3 opnieuw een break, waarna hij de set afmaakte met een lovegame.

In de beslissende set had de taaie Carreño Busta continu de leiding en Griekspoor ging steeds moeizamer bewegen. Bij 5-4 serveerde hij om in de wedstrijd te blijven, maar voorafgaand aan de game zat al hij met een zorgelijke blik op zijn bank. Carreño Busta profiteerde en maakte een einde aan de zegereeks van Griekspoor.

Eerste nederlaag

Voor Griekspoor was het zijn eerste nederlaag sinds begin september, toen hij op de US Open in drie sets verloor van Novak Djokovic. Hij had 29 wedstrijden op rij gewonnen. De 25-jarige Griekspoor, die in de eerste ronde een overtuigende zege had geboekt op de Italiaan Fabio Fognini, was voor het eerst rechtstreeks toegelaten tot een grandslamtoernooi.

Carreño Busta reikte twee keer tot de halve finales van een grand slam. In 2017 en 2020 was hij halvefinalist op de US Open.

Na de uitschakeling van Griekspoor is Botic van de Zandschulp de enige overgebleven Nederlander in het enkelspel. Hij neemt het donderdag op tegen de Fransman Richard Gasquet.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen