FC Twente-AZ: topper in het bekertoernooi. Vandaar de truc met Sadilek. ’Het is nou eenmaal een toernooi waar veel te halen valt’

Beeld uit de competitiewedstrijd FC Twente-AZ van afgelopen september. FC Twente won die avond met 3-1.

Beeld uit de competitiewedstrijd FC Twente-AZ van afgelopen september. FC Twente won die avond met 3-1.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Wijdewormer

In de eredivisie delen ze momenteel de vijfde plaats. FC Twente-AZ, woensdagavond, mag dan ook gerust een topper in het bekertoernooi worden genoemd. „Niet alleen wij zijn aan een sterke reeks bezig, dat geldt ook voor FC Twente. Ze zijn moeilijk te verslaan”, zegt AZ-trainer Pascal Jansen aan de vooravond van de achtste finale.

AZ kent weinig zorgen in de aanloop naar de wedstrijd in Enschede. Geen nieuwe blessures, buiten de al wat langer afwezige Bruno Martins Indi en Jelle Duin, en geen coronagevallen. „Al moeten we altijd even de volgende dag afwachten of dat zo blijft”, zegt Jansen.

Jong AZ

Behoorlijk wat spelers van de A-selectie (Beau Reus, Peer Koopmeiners, Thijs Oosting, Jorn Berkhout, Fedde de Jong, Mo Taabouni, Ernest Poku) deden maandagavond met Jong AZ mee in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. Dat duel ging afgelopen vrijdag niet door, omdat bij Jong AZ vorige week veel spelers waren uitgeschakeld door corona.

Toch had Jansen niet getwijfeld of hij de spelers van de A-selectie moest laten meedoen bij Jong AZ. „Nee, want voor die jongens zijn de wedstrijden met Jong AZ heel belangrijk in hun ontwikkeling. En we nemen alle voorzorgsmaatregelen die je kunt bedenken. Daarom hebben we het niet beschouwd als extra risico qua besmettingsgevaar.”

Twente-Feyenoord

In Enschede wacht AZ ongetwijfeld een zware, lastige wedstrijd. De laatste nederlaag van FC Twente dateert namelijk van oktober (5-2 bij PSV) en in december versloeg FC Twente in de zestiende finale nog Feyenoord (2-1 na verlenging). In de competitie is FC Twente inmiddels acht wedstrijden ongeslagen (zes overwinningen, twee keer een gelijkspel).

AZ verloor op 7 november voor het laatst (1-0 bij Feyenoord) en won de laatste acht officiële wedstrijden (competitie, beker en Conference League).

Gedisciplineerd

„Wat FC Twente zo moeilijk te verslaan maakt? Ze verdedigen zeer gedisciplineerd en stabiel. Ze weten de ruimtes heel klein te maken. En als ze voorin druk zetten, doen ze dat ook heel fanatiek. Dan kun je, zoals afgelopen weekend, zeggen dat hun tegenstander een blunder maakt, maar dat dwingt Twente ook af met hun manier van spelen”, zegt Jansen.

Schorsing Sadilek

Een aderlating voor FC Twente is wel dat Ramiz Zerrouki ontbreekt. Hij doet momenteel met Algerije mee aan de Afrika Cup. Of Michal Sadilek kan meedoen, is nog de vraag. Sadilek, middenvelder van FC Twente, kreeg in de laatste wedstrijd voor de winterstop een rode kaart en werd voor twee wedstrijden geschorst.

FC Twente ging daartegen in beroep, maar afgelopen donderdag bepaalde de tuchtcommissie dat de schorsing gehandhaafd bleef. Daartegen is FC Twente nu in beroep gegaan, zodat er een zitting bij de commissie van beroep zal volgen.

Gevolg daarvan is dat Sadilek, die afgelopen weekend het eerste duel van zijn schorsing uitzat, woensdag inzetbaar is omdat de schorsing wordt opgeschort zolang de beroepscommissie niet bijeen is gekomen.

Dat FC Twente op deze manier Sadilek toch tegen AZ kan laten meedoen, geeft wel het belang van de wedstrijd aan. ,,Ja, klopt”, beaamt Jansen. „Het is nou eenmaal een toernooi waarin veel te halen valt. Dan wil je elke wedstrijd je sterkste elftal opstellen.”

Ook deze week is er weer een AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad. De aflevering is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen