Westfries Museum woensdag beperkt open voor yogales als ludieke protestactie

De Schutterijzaal, het toneel voor de yogales woensdag.© Foto Westfries Museum

Eric Molenaar
Hoorn

Als ludieke protestactie tegen het voortduren van de coronasluiting en in het kielzog van de theaters, die onder het mom van kapsalon hun deuren woensdag 19 januari openen, opent het Westfries Museum diezelfde dag voor tweemaal een half uur en in totaal 24 mensen de Museum Gym.

De eerste mensen die zich opgeven via educatie@wfm.nl kunnen meedoen aan de ontspanningsyogalessen, die vanaf 13 en 14 uur (elk twaalf deelnemers, graag voorkeur doorgeven) midden in de Schutterijzaal worden gegeven.

Aanvankelijk was het de bedoeling van 11 tot 17 uur open te gaan en ook mensen toe te laten als ’toeschouwer bij de yogalessen’ - vergelijkbaar met de horeca, die zaterdag ’demonstratief’ een dag open ging, maar na raadpleging van de burgemeester is dat aangepast.

Museumdirecteur Ad Geerdink vertelt dat het plan maandagavond is besproken in het Veiligheidsberaad (het overleg van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s), omdat meer musea in het land deze actie willen voeren. De landelijke Museumvereniging wil zo aandacht vragen voor een snelle heropening van de musea. Deze vinden het bijzonder dat ’doorstroomlocaties’ als de Bijenkorf en IKEA open mogen, terwijl de musea dicht moeten blijven omdat het anders te veel ’verplaatsingen’ oplevert.

Geerdink: „De burgemeesters snappen de positie van de culturele instellingen en vinden dat er ruimte moet zijn voor een statement, maar ze moeten ook de coronaregels handhaven. Waar het op neerkomt, is dat de actie geen excuus mag zijn om het museum maar open te stellen voor iedereen. Dus worden het twee openbare yogalessen, waar je je voor kunt opgeven, zodat we greep hebben op het aantal en het zeker is dat we de coronaregels kunnen naleven.”

Woensdag gelden de huidige toegangsvoorwaarden: QR-code, mondkapje en 1,5 meter-regel. Tijdens de yogales verzorgt Synopercussie live ’soundscape’. Na de yogalessen wacht het Westfries Museum de landelijke regelgeving af in de hoop op een snelle heropening.

Behang

De kans om de tentoonstelling ’Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ nog te zien, is door de sluiting verkeken. Toch wil het museum de expositie, die tot 23 januari te zien zou zijn, ’in stijl afsluiten’. Daarom biedt het online de kans, alsnog de expositie te bekijken. Via www.wfm.nl/ambacht zijn daarnaast diverse bijdragen te vinden, zoals een vlog van Ad Geerdink over het topstuk van de tentoonstelling, dat het Westfries Museum heeft weten aan te kopen. Het gaat om ’Hommage aan Anny Morpurgo’ van kunstenaarsduo Snijder&CO. „Een absoluut meesterwerk”, zegt Geerdink. „Een prachtige eigentijdse aanvulling op onze collectie historische behangsels. Het is een staalkaart van de kennis en kunde van het duo Jaap Snijder en Marcelo Gimenes, die het oude ambacht van de behangselschilderkunst eigenhandig nieuw leven in hebben geblazen.’’

Het krijgt straks een prominente plek in het vernieuwde museum. Voorts staat een korte lezing van Snijder en Gimenes over hun werkwijze online. Willeke en Laura Jeeninga, auteurs van het boek over de Vaderlandse Maatschappij, geven een inkijkje in de wereld van deze bijzondere Hoornse onderneming, die vanaf 1777 handbeschilderde behangsels populair maakte als interieurdecoratie in huizen van beter gesitueerden.

Nieuw

De nieuwe tentoonstelling heet ’Dierbaar’ en opent online op 12 februari. Vanaf 13 februari tot en met 17 juli is de expositie als het goed is te zien in het museum. Ook in Dierbaar worden heden en verleden aan elkaar gespiegeld. Ditmaal draait het om dieren: de vraag die centraal staat, is hoe we vandaag de dag tegen dieren aankijken en met ze omgaan, en hoe dat drie/vierhonderd jaar geleden was. Het museum spiegelt het werk van eigentijdse kunstenaars Adriana van Zoest (schilderijen) en Miriam Knibbeler (sculpturen) aan de historische collectie in het museum. Werken waar de bekende bioloog en schrijver Midas Dekker zijn heel eigen en karakteristieke commentaar op geeft in een speciale audiotour.

Het Westfries Museum zal na dit jaar de deuren sluiten voor een grootscheepse restauratie, om begin 2025 geheel vernieuwd weer te openen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen