Twintiger Kingma nieuwkomer op kandidatenlijst D66 in Uitgeest; rechtenstudent schoonzus van lijsttrekker

D66 Uitgeest, met dertigers Thijs van Herpen (l), René Oud en Martine Enthoven, en twintiger Britta Kingma.© Foto PR

Ton de Lange
Uitgeest

D66 in Uitgeest heeft nu ook een twintiger in de gelederen: rechtenstudent Britta Kingma (22) wordt tijdens de raadsvergadering van 27 januari geïnstalleerd. Zij wordt daadwerkelijk actief na de verkiezingen in maart.

Voor de verkiezingen presenteert de partij een lijst met zeven namen die gezamenlijk diverse generaties vertegenwoordigen. Een twintiger, drie dertigers, een veertiger, een zeventiger en een tachtiger. De laatste is partijnestor Klaas Boer (84), medeoprichter en oud-wethouder. René Oud (32) is opnieuw lijsttrekker en degene die Kingma - zijn schoonzus - vroeg of ze zich in haar dorp voor D66 wilde inzetten. „Britta discussieert al mee, er zit veel potentie in.”

Ze studeert internationaal recht en mensenrechten aan de Universiteit van Leiden en hoopt in juni af te ronden met een scriptie. Daarnaast doet ze onder andere kassawerk bij de lokale Jumbo-supermarkt en is ze een van de vele jongeren in Uitgeest die in een uiterst lastige markt verwoede pogingen doen om in eigen omgeving zelfstandig te kunnen wonen. Daarover vertelde ze in april vorig jaar in een groot interview met deze krant. De directe aanleiding was dat ze toen voor het eerst politici toesprak, tijdens de (digitale) commissie ruimtelijke ordening. Haar hartenkreet (’Toon lef!’) klonk namens de ongeveer 400 jongeren die in Uitgeest een woning zoeken.

Ze staat bijna 4,5 jaar ingeschreven bij stichting Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland (SVNK) en woont nog steeds met haar moeder in een huurhuis, in wijk De Koog. „Voor jongeren is het onmogelijk om uit huis te gaan”, zei ze ook destijds. „Kopen is geen mogelijkheid: alles is te duur, een hypotheek krijgen is geen optie. Vooral met een eventuele studieschuld, dan is de situatie helemaal uitzichtloos.” Na deze toespraak werd ze meteen door Oud gepolst.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen