50Plus Haarlem doet voor het eerst mee aan gemeenteraadsverkiezingen, Haarlem BIJ1 trekt zich terug

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 16 maart.

Mireille Sneekes
Haarlem

Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen zal er in Haarlem voor het eerst gestemd kunnen worden op 50Plus. Net als OPHaarlem - vroeger de Ouderenpartij - richt de partij zich naar eigen zeggen op een doelgroep die veel breder is dan de naam doet denken.

De contacten die 50Plus op zowel provinciaal als landelijk niveau heeft, zorgen dat campagneleider Hylke ten Cate denkt dat de partij een streepje voor heeft op OPHaarlem. „We hebben betere contacten en dat komt goed van pas. Door corona zie je dat de samenleving ontwricht. Veel zorg, waaronder voor ouderen, wordt uitgesteld terwijl iedereen zich thuis moet voelen in de maatschappij. Niet alleen de bevolking boven de vijftig jaar, maar ook iedereen die zo oud wil worden. Daar willen we ons voor inzetten”, aldus Ten Cate.

50Plus Haarlem maakte onlangs een kandidatenlijst bekend. Daarop staan vijf namen, vier van een man, één van een vrouw. Met die lijst gaat de partij naar eigen zeggen ’met groot vertrouwen de gemeenteraadsverkiezingen in.’ De afdeling is nog bezig met het opzetten van het partijprogramma specifiek voor Haarlem.

Haarlem BIJ1 trekt zich terug

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen doet BIJ1 toch niet mee. De politieke partij trekt zich terug omdat ze vindt dat ze nog niet genoeg kennis heeft over de stad en inwoners. Haarlem BIJ1 is nog bezig met het opbouwen van een lokale partij en wil geen campagne voeren als zij nog niet zeker weet of de ambities die de partij heeft, waargemaakt kunnen worden. De Haarlemse afdeling van de landelijke partij (motto: ’BIJ1 bekent kleur, spreek je uit!’) wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen over vier jaar wel meedoen.

De partij laat weten dat de beslissing zich nu terug te trekken geen gemakkelijke was. Ze is er namelijk van overtuigd dat de stad een partij nodig heeft die ’compromisloos voor radicaal gelijkwaardig Haarlem strijdt’. BIJ1 gaat wel door met zich inzetten voor sociale verandering en wil gemarginaliseerde groepen in de stad te vertegenwoordigen, maar dan op straat, in scholen en achter het inspreekgestoelte in de raad.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen