Grote zoekactie op Markermeer en IJsselmeer na door vliegtuigen opgevangen noodsignaal

De zoektocht dinsdagavond.© Foto @VLW_Martijn

Martijn Mak
Enkhuizen

Op het Markermeer en IJsselmeer heeft dinsdagavond een grote zoekactie plaatsgevonden van reddingsboten uit Marken, Enkhuizen en Urk. Aanleiding was een noodsignaal dat meerdere, overvliegende vliegtuigen opvingen en doorgaven aan Eurocontrol in Maastricht.

De eerste melding over het noodbaken kwam rond 19 uur binnen, weet Jan Hansen van Kustwacht Nederland. Diverse boten werden daarna opgeroepen, om te peilen waar het signaal ongeveer vandaan kwam. Dit begon bij de Marker Wadden. Uiteindelijk bleek dat het baken iets ten zuiden van bij Trintelhaven lag, halverwege de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad.

Daar zijn witte vuurpijlen afgestoken om de omgeving op te lichten. Echter werd geen olie of brokstukken aangetroffen. Intussen ging de kustwacht is na of bepaalde vlieg- of vaartuigen vermist waren. „Dat was niet het geval”, aldus Hansen. Maar het signaal houdt aan, ook al valt het af en toe weg.

(Tekst gaat door onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oud signaal

Hij legt uit dat een dergelijk noodsignaal ook oud kan zijn. „Soms komen we dit ook tegen op vuilnisbelten.” Het hoeft dus niet te betekenen dat het in dit geval om een calamiteit gaat. „Maar voor de zekerheid rukken wij altijd uit.”

De kustwacht zoekt momenteel uit of er nog reden is om op dit moment verder te zoeken. Als die er niet is word er woensdag bij daglicht verder gezocht.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen